Szukaj na tym blogu

27 października 2017

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną+przepisy


Dzisiaj podzielę się z Wami może i dość banalną poradą, ale wbrew pozorom wiele osób ma problem z przygotowaniem tej właśnie kaszy. 
Kasza jaglana jest znana od lat, lecz nie każdy jeszcze się z nią zapoznał. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Dodatkowo zawiera krzem, który wspomaga przemianę materii.☝ Niestety ma wysoki indeks glikemiczny (71).

No to trochę nauki zaczerpnęliście, teraz przejdźmy do konkretu czyli przyrządzenia. Źle ugotowana kasza jaglana ma w sobie dość cierpki i gorzki smak. Lecz jest bardzo łatwy sposób, aby się go pozbyć i zamienić w delikatny orzechowy aromat😏 Takie czary mary 😀 A więc:

Krok 1.
Musimy zagotować wodę. Najlepiej cały czajnik, aby nie zabrakło😀
Krok 2
Jeśli macie np. szklankę kaszy, gotujemy w garnku 2 szklanki wody ze szczyptą soli ( wody ma być drugie tyle co kaszy)
Krok 3
Przez ten czas wybraną ilość kaszy zalewamy zimną wodą, żeby chwile w niej postała.
Krok 4
Gdy woda w czajniku się zagotuję, odcedzamy kaszę z zimnej wody przez sito. Następnie przelewamy wrzątkiem (redukuje to całkowitą gorycz, sama zimna nie wystarczy)
Krok 5
Gdy woda w garnku będzie się już gotować, wrzucamy kaszę i mieszamy, aby się rozeszła równomiernie po dnie. Polecam przykryć pokrywką (ale nie całkiem tylko uchylone), dzięki temu woda szybko nie odparuję a kasza się spokojnie ugotuję bez przypalenia.
Krok 6
Wsiąknięcie całej wody i lepiąca konsystencja oznacza ugotowaną kaszę :) 

Jak widzicie nie jest to standardowe gotowanie kaszy. Tak banalna rzecz a sprawia, że z goryczki robi nam się fajny aromatyczny smak😇 

Podam Wam od razu propozycję, do czego możecie wykorzystać ten zdrowy smakołyk:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz