Info

Szukaj na tym blogu

15 grudnia 2017

Żółte kaszotto z mięsem, fasolką i papryką

Witajcie. Jak tam przygotowania do świąt? 😇 Internet aż kipi od świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się dziwić, bo większość ludzi tylko na święta przyrządza niektóre smakołyki np. pierniki. Makowce czy serniki na szczęście cieszą się większą częstotliwością spożywania w ciągu roku.😊
Żeby nie słodzić cały czas samymi deserami, dzisiaj będzie obiadowo. Żółtciutka kasza wzbogacona mieszanką curry i kurkumy plus przepyszne warzywa i wartościowe źródło białka ,poleca się na szybki obiad, gdzie będzie idealnym rozwiązaniem dla zabieganych.

Składniki na 2 porcje:
-150 g kaszy jaglanej
-150 g fasolki szparagowej ciętej
-150 g papryki czerwonej
-250 g mięsa
-2 łyżki tłuszczu
-po pół łyżeczki curry i kurkumy


Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy. Jak to zrobić odsyłam tutaj.
2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania i smażymy.
3. Fasolkę szparagową (mrożoną) gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli do miękkości.
4. Paprykę kroimy w kostkę.
5. Na koniec kaszę wrzucamy na patelnię z tłuszczem,  przyprawiamy curry oraz kurkumą i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy mięso, fasolkę, paprykę, mieszamy i przykrywamy na parę minut do przejścia smakiem wszystkich składników.

Wartości odżywcze 2 porcji:
1007 kcal
B 74 g
W 113 g
T 28 g


6 komentarzy:

  1. pyszny obiadek :) zupełnie "mój" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umknęło słowo "jak" :P Oczywiście dziękuje za uznanie :)

      Usuń
  2. Kaszotto w każdej formie jest pyszne, a Twoja inspiracja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a możemy zastapic inna kaszą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tylko wtedy nie polecam dodawać curry i kurkumy. Jedynie do kaszy jaglanej czy ryżu.

      Usuń