Budyń jaglany z truskawkami

Niezwykle sycący oraz pełnowartościowy deser z kaszy jaglanej. 
Przygotowanie: 10 minut
Koszt: tanie

Kaszę jaglaną mogłabym jeść non stop, tak uwielbiam jej smak. Wybornie smakuje w daniach na słodko, jak i na słono. W słonych wersjach sama czy z sosem, a nawet zapiekana zawsze smakuje idealnie, a jeśli chodzi o słodkie przepisy, to też znajdzie swoje zastosowanie w wielu smakołykach.
Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na ciasto bez pieczenia, gdzie podstawą była właśnie kasza jaglana. Taki zamiennik twarogu, a sam przepis okazał się hitem! Od razu wiele osób wzięło się za robotę i chwalili ten smak. TUTAJ znajdziecie przepis. Kaszę również często wykorzystuje do mniejszych deserów i dzisiaj chciałam się z Wami podzielić jednym z nich.
Korzystając z letnich temperatur i świeżych owoców, wykonałam budyń w wersji z truskawkami. Jest niezwykle sycący, nie to co ten w proszku. Zapewniam Was, że takim deserem będziecie najedzeni spokojnie na parę godzin i doda on Wam mnóstwo energii. Ja takim smakołykiem zajadam się często po treningu. :)

Wartości odżywcze 1 porcji:
413 kcal B 22 g W 57 g T 11 g

Składniki na 2 porcje:
▪ 120 g kaszy jaglanej
▪ 1 szklanka mleka (lub wody/napoju)
▪ 300 g truskawek
▪ 100 g twarogu chudego
▪ 2 łyżki wiórków kokosowych
▪ dosłodzić wedle uznania

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy. Polecam rady jak ugotować kaszę link.

2. Do ugotowanej kaszy i lekko przestudzonej dodajemy truskawki pokrojone na pół, twaróg, dosładzamy wedle uznania i blendujemy na gładki mus. 

3. Przelewamy do naczynia, posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy parę truskawek na wierzch. 

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować



Zapraszam również po przepisy na inne wykorzystanie kaszy jaglanej:




14 komentarzy: