Szukaj na tym blogu

10 czerwca 2017

PIECZONE JABŁUSZKO Z NADZIENIEM




Patrząc wczoraj na jabłka zaczęłam wspominać...pamiętam jak to za młodzieńczych lat mama robiła gotowane jabłuszka i polewała miodem...jakie to mogło być pyszne!...ach te wspomnienia 😌
Fajnie jest wracać do przepisów od wieków znanych tym bardziej jak przywołują one miłe chwile z życia😏 i takim sposobem, po małym przekształceniu wyszła na prawdę dobra przekąska :)

Składniki

💕1 duże jabłko
💕40 g kaszy jaglanej ugotowanej
💕50 g twarogu chudego
💕20 g rodzynek
💕10 g wiórków kokosowych
💕opcjonalnie miód/czekolada na wierzch

Przygotowanie:
1. Odciąć "wieczko" jabłka i delikatnie wydrążyć środek ( róbcie to małą łyżeczką). Szypułkę wywalcie, resztę jabłka posiekać
2. Ugotowaną kaszę wymieszać z twarogiem, sparzonymi rodzynkami,resztą jabłka i nadziać takim farszem jabłuszko.
3. Wstawić do piekarnika i podpiec 10 min 180 stopni. Po ostygnięciu polać miodem lub posypać czekoladą.

Jeśli nie zmieści się wam cały farsz do jabłka (tak jak mi :P ) nie upychajcie na siłę bo jabłko pęknie pod wpływem temp. w piekarniku i naprężenia. Nie jest tak mocne jak np faszerowana papryka! Możecie sobie spokojnie zjeść sam farsz 😀


Makro: (bez jabłka bo są różnej gramatury)
301,5 kcal
B 15,2 g
W 42,7 g
T 7,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz