Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia

Niezwykle sycący deser z kaszy jaglanej z mnóstwem zdrowych składników.
Przygotowanie:30 minut
Koszt:Tanie

Uwielbiam ciasta na zimno z wykorzystaniem kaszy jaglanej! Zaraz po sernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze, że za przeproszeniem, nie nawpychaliście się tablicy mendelejewa z supermarketu tortu, który tak pięknie błyszczał za ladą i był w promocji. :)
Daktyle mają za zadanie tutaj maksymalnie osłodzić deser, a w połączeniu z orzechami i kokosem sprawia, że kubki smakowe oszaleją na tym punkcie. Może i ma trochę więcej kalorii, ale można przymknąć na to oko ze względu na wartości odżywcze tego ciasta.


Wartość odżywcza 1 porcji (12):
251 kcal B 4 g W 31 g T 12 g

Składniki:
spód
▪ szklanka daktyli (namoczonych wcześniej)
▪ 3/4 szklanki płatków jaglanych
▪ 1 łyżka oleju
▪ łyżeczka kakao

masa
▪ szklanka kaszy jaglanej
▪ 3 szklanki mleka
▪ 100 g wiórków kokosowych
▪ 2 łyżki masła orzechowego
▪ garść posiekanych orzechów
▪ 1,5 łyżki kakao
▪ mały banan
▪ 1 łyżka oleju
▪ dosłodzić wedle uznania

polewa
▪ 100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
1. Składniki na spód blendujemy do połączenia i wykładamy spód formy (24). Wsadzamy do zamrażarki.

2. Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem. Gotujemy 2 szklanki mleka i wsypujemy kaszę. Pod koniec, gdy kasza wchłonie cały płyn, dolewamy resztę mleka, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i dosładzamy. Gotujemy jeszcze parę minut co chwilę mieszając.

3. Przestudzoną masę blendujemy z resztą składników i przekładamy na spód. Na koniec czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto dekorując wedle uznania. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować

Zapraszam również po przepisy na inne ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej:






12 komentarzy:

  1. Czy można czymś zastąpić daktyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle nadają charakterystycznego smaku i dodają słodkości ciastu, jeśli jednak musisz z nich zrezygnować proponuję inny rodzaj spodu.

      -1,5 szklanki wiórków kokosowych
      -60 g masła
      Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się połączyły. Ostygniętym wykładamy spód

      ▪ 200 g ciastek pełnoziarnistych
      ▪ 2 banany
      ▪ 2 łyżki kakao
      ▪ 20 g masła rozpuszczonego
      Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy do połączenia składników. Formujemy spód i wkładamy do zamrażarki.

      Usuń
  2. Ależ pyszne ciasto, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto i można jeść będąc na diecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie ciasta. To zapisuje do zakładki "koniecznie zrobić" ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, ciasto idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń