Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem

Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: Średnie

Powiem Wam, że lepszego ciasta snikersa w życiu nie jadłam! Te typowe z gotowych mas krówkowych czy kajmakowych lub z batonami Snickersa mogą pójść w niepamięć! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, a obiecuję, że zakochacie się w nim tak samo, jak ja i tamte wersje nie będą dla Was istnieć. Przepis może i wymaga więcej pracy niż standardowe wykonanie, gdzie wykorzystuje się zwykłe herbatniki i wylewa gotową masę. Za to czas poświęcony na stworzenie tego ciasta na pewno wynagrodzi Wam smakiem! 

Po co faszerować się sztuczną masą, która zawiera na 1 miejscu CUKIER, potem mleko w proszku. Zamiast tego można stworzyć domową zdrową wersję, która jest o wiele smaczniejsza od tych puszek. Taka domowa masa karmelowa, tylko z dwóch składników świetnie sprawdzi się nie tylko do ciast, a również do mniejszych deserów. Nie wykluczam też, że komuś może tak bardzo zasmakować i pochłonie ją samą od razu ze słoiczka.😆 

Ciasto może nie jest jakieś super fit, bo ze względu na dużą ilość masła orzechowego zawiera nieco więcej kalorii, ale naprawdę warto nagiąć dietę dla takich smakołyków (idealne na cheatday dla sportowców!). 


    





Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 10)
330 kcal B 13 g W 35 g T 15 g

PORADY
Mleko - zamiast zwierzęcego, polecam roślinne o smaku migdałowym 
Daktyle - namoczyć we wrzątku 2 godziny wcześniej 
Masło orzechowe - polecam wersje crunchy z kawałkami orzeszków

Składniki:
spód
▸100 g płatków suchych (u mnie jaglane)
▸140 g masła orzechowego
▸40 g daktyli +2 łyżki wody po daktylach
masa
▸200 g kaszy jaglanej
▸750 ml mleka 
▸3 łyżki wiórków kokosowych
karmel
▸90 g masła orzechowego
▸110 g daktyli + 7 łyżek wody po daktylach
+orzechy na wierzch wedle uznania

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi. Lekko przestygniętą miksujemy na gładką masę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Wszystkie składniki na spód miksujemy i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy do zamrażarki. 
3. Składniki na karmel również miksujemy na w miarę gładką masę. 
4. Na utwardzony spód wykładamy masę z kaszy jaglanej, a na to masę karmelową. Posypujemy na koniec orzeszkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


8 komentarzy: