Szukaj na tym blogu

31 października 2017

Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą

Witam Was serdecznie szerokim uśmiechem!😀 Dzisiaj jest mój dzień bo obchodzę urodziny😜 A taki dzień bez ciasta nie może się obejść. Jako, że torów się ostatnio narobiłam i najadłam wystarczająco, na swoje święto przygotowałam mniej okazjonalne ciacho jakim jest makowiec.
Powiem Wam, że to ciacho będzie w mojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką i wyszedł na prawdę obłędny w smaku!🙆

Składniki (forma 20 cm)
-100 g kaszy jaglanej
-100 g maku
-1 banan
-20 g wiórków kokosowych
-2 jaja
-3 łyżki rodzynek
-30 g orzechów
-1 pomarańcza
polewa:
-30 g czekolady gorzkiej
-20 g oleju/masła
+wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy i studzimy.
2. Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
4. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok.
5. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, skórkę oraz sok z pomarańczy, rodzynki i wszystko dokładnie miksujemy.
6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy 80 min 180 stopni.
7. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy na ostygnięte ciasto i posypujemy kokosem.

7 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) no i przede wszystkim wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojojoj jak smacznie wygląda, chętnie bym się na kawałek skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego :) Przepis wykorzystam, bo uwielbiam makowiec.

    OdpowiedzUsuń