FIT 3 BIT (bez pieczenia)


Domownikom zachciało się ciasta, trochę poczarowałam i wyszło mi takie oto bardzo sycące cudeńko. Postanowiłam, że znajdę zdrowy zamiennik słynnego ciasta 3 bit. Jak wiadomo ten deser składa się z miliona kalorii, chemii i utwardzaczy. Chyba najpożyteczniejszym tam składnikiem są tylko herbatniki 😆 Nie wspomnę już co wpychają tam cukiernie, gdy robią ciasta hurtowo..Pracując kiedyś w cukierni miałam styczność z takimi rzeczami i z tego powodu długo tam nie wytrzymałam.
Eliminujemy masę krówkową, mleko skondensowane, margaryny, cukier. W zamian mamy same zdrowe składniki, które przy okazji nie mają mnóstwo kalorii. Możemy śmiało zjeść większy kawałek, nie mając wyrzutów sumienia. 😏

Ciasto wykonałam w formie okrągłej 24 cm przez to wygląda trochę jak tarta. :)


Wartości odżywcze 1 porcji:
125 kcal B 9 g W 20 g T 2 g

Składniki:
1 warstwa/spód:
40 g kaszy jaglanej ekspandowanej *
 80 g banana
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
2 warstwa:
150 g (szklanka) kaszy jaglanej ugotowanej
3 warstwa:
250 g twarogu chudego
łyżka żelatyny
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
dodatki (u mnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe)

Przygotowanie:
Spód
1. Do miski wsypujemy kaszę ekspandowaną, rozdrobnionego widelcem banana, miód, kakao i mieszamy do połączenia masy(najlepiej ręcznie).
2. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i formujemy spód z przygotowanej masy.
3. Wsadzamy do lodówki, aby stwardniało.

2 warstwa
1. Ostudzoną kaszę zmiksować z odrobiną słodzika do jednolitej masy (nie musi być idealna, ja osobiście wolę czuć granulki niż mieć papkę 😌 )
2. Tak przygotowaną masą wykładamy kolejną warstwę. UWAGA! Róbcie to w sposób zrzucenia łyżką i wygładźcie  tylko, nie rozcierajcie masy bo jest dość gęsta i może się przykleić do spodu i go popsuć.

3 warstwa
1. Twaróg zmielić 3-krotnie na gładką masę (możecie dodać odrobinę słodzika). Rozpuścić żelatynę, dodać do twarogu i wyłożyć jako ostatnią już warstwę. Wkładamy do lodówki.

Polewa
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Gdy ostatnia warstwa będzie już schłodzona, wylewamy polewę na całą powierzchnie, posypujemy dodatkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

*możecie użyć ekspandowanego ryżu, gryki, amarantusa

12 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, a smak na pewno jest jeszcze lepszy!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciekawy pomysł :) A wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała takiego 3 bita :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać i próbować do woli ;)

      Usuń
  4. Fajny pomysł, skoro nie trzeba mieć wyrzutów to duży plus! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł :)kocurkowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmiesznie brzmi wersja fit "3bita", to podobnie jak fit kebab albo wege hotdog. :D Trochę jak oksymoron.. :D Oczywiście, żartuję! Uwielbiam takie fit zamienniki. Jestem właścicielką bistro z takim właśnie jedzeniem. Zastanawiam się nad delikatną zmianą menu. Może wykorzystam Twój przepis, muszę go jeszcze sprawdzić. Odświeżam wszystko, bo po 5 latach tego samego wystroju trochę mi się wszystko znudziło. Jestem właśnie po zamówieniu świeżej zastawy stąd : http://horeca-24.pl/ Szczególnie duże braki odkryłam w sztućcach! Mniej miałam potłuczonych szklanek... Tak jakby klienci kradli mi widelce! :D Trochę zabawne... ;)
    Ściskam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ciasto w bistro? Faaaajnie takie rzeczy słyszeć :) Jak zasmakuję i podbiję gusta klientów bardzo mnie taka wiadomość ucieszy! :) Życzę powodzenia w przebudowie lokalu :)

      Usuń
  7. This is really attention-grabbing, You're a very skilled blogger.
    I have joined your rss feed and look ahead to looking for more of your fantastic
    post. Also, I've shared your website in my social networks

    OdpowiedzUsuń