Szukaj na tym blogu

6 sierpnia 2017

JAGLANA ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI




Nie ma nic lepszego po treningu jak sycąca kolorowa zapiekanka👌💪 Bardzo prosta, tania i szybka w wykonaniu. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno w te upały😎😓

Składniki:
-100 g kaszy jaglanej
-pół puszki tuńczyka 
-1 papryka
-1 cebula
-1 duży pomidor lub parę szt koktajlowych 
-2 jajka
-100 g jogurtu naturalnego
-masło do wysmarowania formy 

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Do kaszy dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę oraz tuńczyka i wszystko mieszamy. 
3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i nakładamy składniki z garnka lekko dociskając. Na wierzch układamy pomidory i doprawiamy (ja dałam bazylię i zioła prowansalskie)
4. Jajka z jogurtem doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Powstałą masą zalewamy zapiekankę (polecam lekko nakłuć widelcem zapiekankę aby masa dostała się do środka) i  pieczemy 40 min 180 stopni.


Wartości odżywcze: (bez masła) 
689 kcal 
B 45 g
W 87 g
T 18 g


4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna zapiekanka :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekany tuńczyk z puszki jako nigdy mi nie leżał, ale Twoja propozycja kusi. Chyba spróbuję i się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet tak bardzo nie czuć tego tuńczyka przy takie mieszance składników, także myślę, że Ci posmakuje :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń