Brownie jaglane z kokosem




Mamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się  tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko ok 100 kcal! :)
Mocno czekoladowe z kokosem i posypką orzechową zachwyci każdego! Jest zbite, mocno sycące, dlatego 2 kawałeczki tego ciacha w zupełności wystarczą aby się najeść i rozkoszować się smakiem. 😍 Zachęcam każdego kto uwielbia kaszę jaglaną, bo o wielbicielach kokosa już nie wspomnę. 😋

Składniki:
-300 g kaszy jaglanej
-20 g oleju (u mnie kokosowy)
-4 łyżki kakao ciemnego
-szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
-400 ml mleka Mlekovita bez laktozy
-10 łyżek wiórków kokosowych
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka octu jabłkowego
polewa:
-3 łyżki kakao ciemnego
-30 g oleju kokosowego
-4 łyżki wody
-4 łyżki słodzika/cukru
+wiórki kokosowe do posypania i potłuczone orzechy


Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam wedle mojego przepisu. Do ugotowanej dodajemy olej i słodzik/cukier, dokładnie mieszamy łyżką.
2. Do mleka dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników.
3. Kaszę przekładamy do melaksera, dolewamy mleko z kakao i miksujemy do dokładnego połączenia. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy.
4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni.
5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!).


Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków):
2230 kcal
B 53 g
W 238 g
T 130 g

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

6 komentarzy: