Info

Szukaj na tym blogu

29 marca 2018

Słodka jaglana pascha




Witajcie. Dziś przedstawię Wam jeszcze jedną propozycję na Wielkanoc. U mnie jest obowiązkowo co roku i wiecie z czym ją jeszcze podaje? Z lodami! 😀 Schłodzona pascha prosto z lodówki, słodziutka dzięki suszonym owocom, dodatkowo każdy na swój talerzyk dostaje porcje lodów waniliowych (oczywiście domowej roboty). Mówię Wam, aż ślinka cieknie, a goście czekają z łyżkami w rękach, aby jak najszybciej zjeść.😊 Wielbicielom kaszy jaglanej z pewnością zasmakuje ta propozycja.👍

Zalecam wykonać dzień wcześniej na wieczór, gdyż potrawa musi być chłodzona przez minimum 12 godz.

Składniki:
-160 g kaszy jaglanej
-400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
-80 g moreli suszonych
-80 g żurawiny suszonej
-50 g orzechów
-3 łyżki oleju
-pół cytryny (skórka i sok)
-słodzik/ cukier wedle uznania

Przygotowanie:
1. Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy słodzik/cukier i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy kaszę (jak to zrobić zapraszam do linku). Do gotującego się mleczka, wsypujemy kaszę i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż wchłonie cały płyn.
2. Jeszcze ciepłą kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładki krem.
3. Owoce suszone kroimy drobno, orzechy kruszymy i dodajemy do kaszy. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok i również dodajemy do reszty. Wszystko miksujemy krótko, aby do połączenia składników.
4. Sitko wykładamy gazą i nakładamy masę. Dociskamy, wyrównujemy i zakrywamy końcami gazy. Na to kładziemy talerzyk/miskę, coś cięższego, aby docisnęło masę i pokryło całą powierzchnię.
5. Wkładamy do miski (najlepiej głębokiej, aby sitko nie opierało się o dno) i wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godz.
Po tym czasie odkrywamy rogi gazy, przewracamy na talerzyk i pascha gotowa do spożycia.

Wartości odżywcze całej paschy (dzielimy przez ilość kawałków)
2013 kcal
B 30 g
W 211 g
T 116 g Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda 😍 Wesołych Świąt kochana. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w tym roku po raz pierwszy prawdziwą paschę i wyszła super. Ale wersję jaglana równie chętnie bym spróbowała. Dziękuję za inspriację! Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń