Szukaj na tym blogu

Info

24 lutego 2018

Kakao-obowiązkowy punkt w naszej diecie


Na wstępie chciałam zaznaczyć, że nie bierzemy w ogóle pod uwagę słodkich nafaszerowanych cukrem kakaowych napojów mlecznych (szczególnie dedykowanych dla dzieci), rozpuszczalnych saszetek itp. Wiecie, że w  takim napoju w 100 g występuje aż 70 g cukru! Także od razu przestrzegam, jeśli kupujecie gotowce, zaprzestańcie tego! Z takich rzeczy nie ma żadnego pożytku dla zdrowia, a tylko nafaszerujecie się cukrem, syfiastymi dodatkami i nic nie wniesiecie tym pozytywnego. 

Po surowym wstępie 😏, przejdźmy do przyjemniejszych rzeczy, czyli do daje nam spożywanie kakao. Powinno ono być obowiązkowym punktem w naszej diecie. Nie bez powodu jest na szczycie listy super food" czyli super żywności. 


Pierwsza zasadniczą różnicą na rynku są 2 odmiany, czyli surowe kakao i zwykle. Pierwsze z nich jest bogatsze w składniki odżywcze, bo nie podlega procesowi palenia i zawiera więcej właściwości antyoksydacyjnych. Oczywiście, nie oznacza to, że w zwykłym ich nie znajdziemy (antyoksydanty chronią organizm przed wpływem wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry). Wiesz, że surowe kakao zawiera ich najwięcej spośród innych pokarmów?! 
Surowe kakao jest mniej dostępne niż zwykle. Choć staje się ono coraz bardziej popularne, możemy je spotkać już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej jest w postaci ziaren, ale jest i również w formie proszku. Niestety cena, jaką trzeba zapłacić za te kakao, przewyższa nawet 3-krotnie cenę zwykłego, dlatego nie każdy może sobie na nie pozwolić. Wtedy nie ma problemu, możemy kupić zwykle, dostępne praktycznie w każdym sklepie.





Teraz przejdzmy do ogólnych właściwości kakao dla zdrowia.

⇨ Skarbnica minerałów i witamin takich jak: magnez, chrom, potas, siarka, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, fosfor i sód. A surowe dodatkowo witaminę C i kwasy tłuszczowe omega-6. 

⇨ Poprawia pamięć i koncentrację.

Włoscy uczeni odkryli, że kakao może wspomagać pamięć i inne zdolności poznawcze. Wszystko dzięki dużej ilość flawonoidów, naturalnych związków o właściwościach neuroprotekcyjnych. Kakao zawiera również kofeinę i teobrominę. Teobromina w pewnym zakresie sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu oraz działa moczopędnie. Pozytywnie wpływa też na nerki oraz obniża poziom stresu.

⇨ Poprawia humor i samopoczucie.

Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Stąd słyszy się, że czekolada zawsze pomaga na zły humor.

⇨ Obniża ciśnienie krwi i chroni przed miażdżycą.

Badania wykazały, że codzienne spożywanie kakao obniża ciśnienie tętnicze. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w ziarnie kakaowca substancje chemiczne - flawanole, działają na naczynia krwionośne. Pod wpływem flawanoli wydzielany jest tlenek azotu, który powoduje rozkurczanie się mięśni gładkich w ścianach tętnic. Naczynia rozszerzają się, co ułatwia przepływ krwi i zapobiega przyleganiu leukocytów do śródbłonka, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy.




Jak sami widzicie kakao ma mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego polecam je spożywać nawet codziennie. Przygotowanie domowego kakao nie jest żadnym wyczynem i potrafi je przyrządzić nawet dziecko. Większość kojarzy kakao z mlekiem, lecz ja uważam, że jest ono zbędne, bo zakrywa prawdziwy smak. Wystarczy sama woda plus dodatki. 


↪DOMOWY NAPÓJ KAKAOWY
Do kubka wsypujemy 1 łyżeczkę kakao, zalewamy gorącą wodą (lub ugotowanym mlekiem), dodajemy wedle uznania miód/cukier/słodzik i mieszamy do rozpuszczenia. Polecam dodatkowo dodać 3/4 łyżeczki cynamonu. 

Dodatkowo podsyłam swoje przepisy na desery, gdzie wykorzystacie kakao.  Wystarczy najechać na nazwę, wcisnąć i przekieruje Was do przepisu :) 
Omlet czekoladowy z borówkami
Krem czekoladowy z daktyli
Ciastka kaszaki
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej
Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut
Kawowe naleśniki z kremem mascarpone
Szybki murzynek na maślance
Domowe markizy
Sernik zebra
Omletowy naleśnik z serem
Babeczki w 5 minut
Kule mocy
Czekoladowiec na maślance
Omlet kakaowy z orzechami
Jaglanka czekoladowo orzechowa z bananem
Murzynek z twarogiem i kaszą
Proteinowy fit Kopiec kreta
Czekoladowy fit sernik z wanilią
Kakaowe placuszki-oszukane ciastka

8 komentarzy:

  1. Kasiu bardzo mądre wiadomosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy artykuł :) choć sama nie mogę skorzystać z dobroczynnego wpływu kakao, przeczytałam całość z przyjemnością i zainteresowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że artykuł zainteresował :) A domyślam się, że ma Pani uczulenie :(

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy i rzeczowy opis produktu! Ja coraz częściej przekonuję się, by wykorzystywać je także do wytrawnych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wytrawnych ciężko coś dobrać, ale z ciekawością będę wypatrywać takie przepisy u Ciebie :)

      Usuń
  4. Fajny wpis, kakao bardzo lubię i często dodaję do różnych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) I prawidło, że kakao jest w Twoim jadłospisie, polecałabym pić je nawet samo ;)

      Usuń