Szukaj na tym blogu

15 lipca 2017

CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ




Przyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak murzynek na maślance tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne aby nie upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁

Składniki:
Biszkopt:
- 3 szklanki mąki ryżowej
- 2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżko kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu )
Masa:
- 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
- mleko do ugotowania budyniu
Krem:
- 1 śmietanka 30%
- 1 saszetka fix śmietany
- dodatki na wierzch wedle uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa)

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na biszkopt miksujemy do połączenia składników (maślanka musi być w temp. pokojowej). Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni.
2. Budynie gotujemy według przepisu.
3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową.
4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy do postania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej na noc.


Wartości odżywcze całości: (wyszło 10 kawałków)
2600 kcal
B 57 g
W 284 g
T 147 g

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz do niedzielnej kawki :)
    Zapraszam do dodania ciasta do czekoladowego wydarzenia :)
    https://www.facebook.com/events/131985614062488/permalink/132730720654644/

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bym się uraczyła takim ciastem przy kawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie. Taki cukrojad jak ja dodalby ociupinke cukru do masy, ale jak ma byc zdrowo, to sie poddaje. Narobilas mi na nie checi. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli normalnie słodzisz cukrem nie ma problemu by go dodać :) Każdy daje to co lubi pamiętajmy :)

      Usuń