Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła)

Mnóstwo słodkich bakalii, bez grama cukru i bez jajek ani masła. Prosty keks, który zachwyci każdego!
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: Średnie
Ostatnio wpadły mi w ręce suszone owoce i tak kombinowałam od paru dni, jak by ich tu wykorzystać. Użyć je, jako dodatek do deseru było dla mnie zbyt łatwym rozwiązaniem i też nie pozbyłabym się wszystkiego na raz, a na tym mi zależało.
I takim sposobem wpadłam na pomysł, by wykorzystać je do ciasta. Na dodatek jest ono banalne w wykonaniu, praktycznie z samych owoców plus mąka i przyprawy. W większości keksów są wykorzystywane jajka i masło, a mój przepis tego nie potrzebuje! Bazuje na mokrych owocowych składnikach, dzięki czemu jest wilgotny i słodki dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta.
Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌



Wartość odżywcza jednego kawałka:
ok.270 kcal B 7 g W 49 g T 6 g

Składniki:(keksówka 26 cm)
▸360 g mąki orkiszowej
▸3 jabłka
▸1 marchewka
▸100 g orzechów (u mnie nerkowce)
▸100 g moreli suszonych
▸100 g śliwek suszonych
▸50 g żurawiny suszonej
▸50 g rodzynek suszonych
▸1 łyżka miodu
▸2 łyżki przyprawy do piernika
▸sok z połowy cytryny
▸1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸1/2 łyżeczki sody
▸pół szklanki wody przegotowanej

Przygotowanie:
1. Wszystkie bakalie (osobno) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min i odcedzamy na sitko, a następnie siekamy drobno. Orzechy również siekamy. Jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miód, sok z cytryny i odstawiamy na 30 min.
2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika.
3. Do melaksera wrzucamy masę bakaliową i zaczynamy miksować, stopniowo dodając mąkę. Po dodaniu połowy mąki wlewamy wodę i dalej miksujemy, stopniowo dosypując. Masa będzie ciężka i dość gęsta.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy 60 min w 170 stopniach do suchego patyczka.






10 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast. Niby proste, a pyszne. Twój przepis, taka zdrowsza wersja- super. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie do wypróbowania :) Bo ile można jeść te niezdrowe :P

      Usuń
  3. Brzmi intrygująco, takiego keksu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń