Szukaj na tym blogu

13 lutego 2018

Krem czekoladowy z daktyli

Na co komu sklepowa Nutella czy inne czekolado podobne kremy z niepotrzebnymi dodatkami w składzie, jak można zrobić domową o wiele zdrowszą. 😏 Kto jeszcze nie jadł daktyli, polecam koniecznie je wypróbować. Są słodziutkie (dzięki dużej ilości naturalnych cukrów prostych) i posiadają witaminy, których sklepowe kremy nie mają.

Składniki:
-200 g daktyli
-3 łyżki kakao
-odrobina wody


Przygotowanie:
1. Daktyle jeśli suszone, namaczamy we wrzątku do przykrycia i odstawiamy na 2, 3 godziny. Odcedzamy i pozbywamy się pestek ze środka. Świeżych nie ma potrzeby namaczać. Aby przepłukać pod bieżącą wodą.
2. Wrzucamy je do blendera/melaksera (aby była duża moc), dodajemy kakao i wodę ok. pół szklanki. Miksujemy wszystko do powstania konsystencji kremu.


4 komentarze:

  1. Też uwielbiam daktyle i tą ich słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, chętnie spróbowałabym takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń