Szukaj na tym blogu

27 czerwca 2017

SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE



Ten moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę😂  Te pyszne ciacho zrobicie w  niecałe 10 min plus pieczenie i problem z głowy 👌 Idealnie mokre i czekoladowe ciacho do kawki, które zadowoli każdego gościa 😎
Albo jeśli kończy Wam się data przydatności maślanki to macie rozwiązanie 😅

Składniki:
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-1 szklanka maślanki/kefiru
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka sody
-1 płaska łyżka kakao
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
-2 łyżki słodzika/cukru
-3 łyżki dżemu (u mnie wiśniowy)*
-wiórki kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i miksujemy do połączenia składników. Formę (u mnie keksówka 26 cm dł.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 30 min 180 stopni.

*zamiast dżemu możecie dać owoc jaki macie pod ręką, wystarczy go zmiksować :)


Wartości odżywcze
850 kcal
B 25 g
W 127 g
T 22 g


17 komentarzy:

  1. Fajne a najważniejsze ze tez proste i szybkie 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystkie ciacha muszą być czasochłonne ;)

      Usuń
  2. Lubię ciasta na maślance. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra alternatywa zamiast jajek :)

      Usuń
  3. Dlaczego mąka ryżowa? Jest lepsza, zdrowsza? Czy jak dam np. tortową to coś zmieni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka ryżowa jest dla osób na diecie bez glutenu :) jak dasz każdą inna czy nawet pszenną tortową nie będzie problemu :)

      Usuń
    2. Aha:) Nie mam problemu z glutenem. Biorę się za pieczenie!

      Usuń
  4. Wszystko super ale bez jajek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Nie każdy wypiek musi mieć jaja w składzie :)

      Usuń
    2. Muszę wypróbować koniecznie ��

      Usuń
  5. wartości odżywcze dotyczą całego ciasta? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Zawsze podaje do całości składników

      Usuń
  6. Może być pół na pół mąka ryzowa z kukurydziana ?

    OdpowiedzUsuń