Smażone ciasto czekoladowe z kawałkami jabłka

Niecodzienne przygotowanie, a tak samo pyszne, jak pieczone. 
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: tanie


Witajcie! Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika, a koleżanka miała zachciankę na ciasto do kawy wpadłam na pomysł, by wykonać je w nieco inny sposób. W zasadzie mam mikrofalówkę z funkcją pieczenia i jak w przypadku mięsa się sprawdza, tak na ciasto jeszcze jakoś się nie zdecydowałam. To ciasto powstało na zasadzie rośnięcia omleta. Pod przykryciem przecież ładnie wyrasta, to czego by nie wykonać w taki sposób smażonego ciasta?!

Składniki takie same jak na małą formę do pieczenia, przygotowanie też niczym się nie różni, jedynie etap końcowy znajduję się na patelni pod przykrywką, a nie w piekarniku. Ten sposób świetnie sprawdza się właśnie w takich sytuacjach, gdy nie posiadamy piekarnika, a co jeszcze ciekawe-smażenie naszego ciasta trwa tylko 30 minut. Zalecam, aby przykrywka jaką użyjemy do smażenia miała dziurkę. Musi odbywać się przepływ powietrza, inaczej ciasto może się spalić albo urosnąć za bardzo a po zdjęciu pokrywy opaść na placek, a tego nie chcemy oczywiście.


Wartość odżywcza 1 kawałka (8):
147 kcal B 6 g W 18 g T 5 g

Składniki: (patelnia 24 cm)
▪ 2 jabłka
▪ 3 jajka*
▪ 200 g mąki (ja dałam gryczaną i owsianą bez glutenu)
▪ 1 łyżka kakao
▪ 150 ml mleka (u mnie 1.5%)*
▪ łyżeczka proszku do pieczenia
▪ 2 łyżki oleju
▪ dosłodzić wedle uznania
▪ łyżeczka tłuszczu do smażenia

*składniki w temperaturze pokojowej

polewa
▪ 50 g gorzkiej czekolady
▪ płatki migdałów lub inna dekoracja

Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubijamy na sztywno ze słodzikiem/cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, olej, słodzik/cukier i żółtka mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy białka i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kawałki jabłka.

3. Patelnie natłuszczamy i wylewamy masę. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem (zalecam taką przykrywkę z dziurką) przez ok.20 minut. Po tym czasie za pomocą talerza (nakładamy talerz i przewracamy patelnie) wykładamy ciasto i z powrotem na patelnie smażymy drugą stronę przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy na talerz, aby wystygło.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nasze usmażone ciasto. Posypujemy ulubionym dodatkiem, w moim przypadku orzechy.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.



Zachęcam również do skorzystania z innych moich przepysznych zdrowych przepisów:


12 komentarzy: