Szybkie ciasto z dynią i jabłkami

Ekspresowe w wykonaniu, sycące i cudownie pachnące ciasto z dodatkiem musu dyniowego.
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: tanie


Sezon na dynię w pełni! Nie może oczywiście zabraknąć przysmaków z tymże przepysznym warzywem u mnie na stronie! Jako że mam dostęp do piekarnika wyjątkowo, oczywiście musiało się to skończyć wypiekiem super smacznego i łatwego ciasta. Przepis jest niezwykle prosty oraz szybki w wykonaniu. Jednakże wykonanie samego musu dyniowego zajmuję trochę czasu. Ja miałam już przygotowany wcześniej, to nieco szybciej poszło wykonanie deseru. 

Do ciasta możecie dodać ulubione dodatki wedle uznania. Ja jako fanka orzechów, postawiłam na chrupiący dodatek do środka. Możecie oczywiście pominąć ten element i rozkoszować się smakiem tylko samego jabłka jako dodatku. W przepisie również jest przyprawa do piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać. 

Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wypiek wyjdzie nieco niższy, ale też nie za niski, także proszę się nie smucić jak będziecie mieli akurat takiej formy jak ja. :)




Wartość odżywcza 1 kawałka (9):
187 kcal B 4 g W 14 g T 12 g

Składniki: (forma 18 cm)
▪ 1 szklanka mąki orkiszowej
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ pół łyżeczki sody 
▪ łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć lub zastąpić cynamonem)
▪ pół szklanki puree z dyni 
▪ pół szklanki oleju
▪ 2 jajka*
▪ garść orzechów włoskich (można pominąć)
▪ 2 małe jabłka lub 1 duże

*składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
puree z dyni:
Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.

1. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika.

2.  Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy rozgniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3. Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki z suchymi i dokładnie miksujemy do połączenia. Na koniec dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką.

4. Przelewamy formę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch delikatnie wciskamy jabłka i pieczemy 50 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 


10 komentarzy: