Jogurtowa babka kokosowa

Szybka w wykonaniu i wilgotna babka kokosowa. 
Przygotowania: 10 minut
Koszt: tanie

Mam dla Was kolejne szybkie i łatwe w wykonaniu ciacho. Ciasto jest w małej formie, idealne do zrobienia na spotkanie towarzyskie do kawki czy herbatki. Dzięki jogurtowi i olejowi jest ono wilgotne, nie kruszy się i jest sycące, a wiórki kokosowe z aromatem śmietankowym nadają charakterystyczny smak. Jako wielka fanka wszystkiego co kokosowe, te ciacho bardzo mi posmakowało!


Wartość odżywcza 1 kawałka (12):
196 kcal B 5 g W 16 g T 12 g

Składniki:
▪ 2 jajka*
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ 200 g jogurtu naturalnego*
▪ 100 ml oleju
▪ 2 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista)
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 4 łyżki wiórków kokosowych
▪ kilka kropel aromatu śmietankowego

*składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
1. Jajka i słodzik/cukier miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, olej, aromat śmietankowy i miksujemy do połączenia.

2. Do mokrych składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Miksujemy do dokładnego połączenia.

3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (mała keksówka) przelewamy masę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.




Zapraszam również na przepis po inne szybkie ciasta:



12 komentarzy: