Ciasto cytrynowe

Intensywnie cytrynowe ciasto do przygotowania w kilka minut.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: tanie

Może i wygląda niepozornie i super ciasta to nie przypomina, ale zapewniam Was, że nie pożałujecie tego wypieku. Wilgotny, sycący z intensywnym aromatem cytrynowym. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć wyborne w smaku ciacho. Prosto i smacznie! Nie potrzeba żadnych dodatków, samo w sobie jest już tak pyszne, że nawet szkoda zakrywać ten aromat. 
Ciasto w kolorze wyszło nieco ciemniejsze, a to dlatego, że użyłam mąki pełnoziarnistej co zawsze lekko przyciemnia wypieki. 



Wartość odżywcza 1 kawałka (12):
153 kcal B 6 g W 19 g T 6 g 

Składniki:
▪ 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
▪ 50 g miękkiego masła
▪ 150 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
▪ 4 jaja *
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 8 łyżek mleka *
▪ skórka i sok z 1 cytryny  (lub aromat cytrynowy)

*składniki w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na koniec dolewamy mleko.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (mała keksówka) i wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 




Zapraszam również na inne szybkie ciacha:




10 komentarzy:

  1. uwielbiam takie mocno cytrynowe wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta cytrynowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho, lubię takie cytrynowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak tradycyjny chleb :D
    jestem ciekawa smaku :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądem przypomina chleb bo nie ma żadnych dodatków i jest lekko przyciemniony przez mąkę pełnoziarnistą. Zapewniam jednak że w smaku bomba cytrynka jest bardzo dobrze wyczuwalna :)

      Usuń