Kotlety warzywno-drobiowe

Następstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd. 
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: tanie


Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło na warzywa z dodatkiem sera żółtego. Kotleciki są dzięki temu dość sycące, że 3 sztukami spokojnie się najecie (oczywiście wszystko zależy od wielkości kotleta). Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem, jak i również z ryżem. Jeśli chodzi o ryż, to polecam na patelni jeszcze go podsmażyć z kurkumą-bomba smak! 



Wartości odżywcze 1 porcji:
571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g

Składniki: (2-3 porcje)
▪ 400 g mięsa mielonego
▪ 2 papryki
▪ 100 g sera żółtego
▪ 2 jaja
▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▪ 3 łyżki koperku
▪ 400 g pieczarek
▪ sól, pieprz
▪ tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
1. Paprykę, pieczarki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce, jajka roztrzepujemy.

2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i formujemy kotleciki. Smażymy na patelni z obu stron.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


Polecam również przepisy na inne kotlety do obiadu:



8 komentarzy: