Kotlety ziemniaczane z pietruszką

Dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Świetnie smakują polane sosem lub jako dodatek do mięsnych potraw. Lekkie i zdrowe, bez panierki i smażenia w głębokim tłuszczu.
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie

Dzisiaj na talerzach wylądowały ziemniaczki w nieco innej formie. Jeśli komuś zostały z poprzedniego dnia lub ma ochotę na świeże, ale w nowej wersji, ten przepis jest właśnie rozwiązaniem. Wystarczyło dodać pietruszki, aby kotleciki nabrały wyrazistego smaku. Nie wymagają dużo pracy, a nawet można je lepić razem z dziećmi. Nauka i zabawa w jednym.

Takie kotleciki były u mnie dodatkiem do dania mięsnego, bo jako sportowiec muszę uzupełniać zapotrzebowanie w nieco większe ilości białka. Choć też świetnie smakują same polane sosem np. pieczarkowym, bo taką wersję również przygotowałam (lecz na zdjęcie się już nie załapało). Podałam je z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, gdzie przepis na nią znajdziecie TUTAJ.



Zachęcam również do skorzystania z przepisu na RUSKIE KOTLETY, w których również wykorzystujemy ziemniaki i łączymy z twarogiem. Oraz FASZEROWANE ZIEMNIAKI, które można podać na zimno w ramach przekąski.

   



Wartość odżywcza całości:
725 kcal B 30 g W 16 g T 11 g 

Składniki:
▪ 600 g ziemniaków
▪ 4 łyżki mąki
▪ 2 jaja
▪ pęczek pietruszki
▪ pieprz, sól
▪ tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy i zgniatamy lub wykorzystujemy te z poprzedniego dnia. 
2. Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wszystko mieszamy najlepiej ręcznie. 
3. Lepimy kotleciki i smażymy z obu stron na odrobinie tłuszczu.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


2 komentarze:

  1. Hi, I want to subscribe for this web site to take
    most recent updates, so where can i do it please help out.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. under the posts at the bottom you have the submit option. All you need to do is enter your email there.

      Usuń