Ruskie kotlety


Często zdarza się, że zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia i przydałoby się zrobić z nich coś smacznego☝ Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kotleciki, z niewielkiej ilości składników! Z buraczkami na zimno smakują wybornie 😊




Wartości odżywcze (bez tłuszczu)
537 kcal B 45 g W 75 g T 6 g

Składniki na 2 porcje:
▪  400 g ziemniaków
▪  150 g twarogu chudego
▪  1 jajo
▪  mała cebulka
▪  koperek
▪  tłuszcz do smażenia

Opcjonalnie panierka:
▪ 1 jajo
▪ bułka tarta

Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia)
2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Cebulę szklimy i ostygniętą dajemy do reszty. Tłuczemy wszystko ponownie.
3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę 
4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki lub obtaczacie kotlety w typowej panierce i smażymy.

Zapraszam również po inne przepisy na zdrowe i pyszne kotleciki:






10 komentarzy:

  1. MMm.. prezentuje się przepysznie chętnie wypróbuję <3
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :D już wiem co będzie jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmm pysznie wygląda, uwielbiam placki ziemniaczane, chyba sobie niedługo zrobię z dziewczyną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama takie robi! Są pyszne! Najlepiej z sosem grzybowym pychotka. Aż bym zjadła!

    www.olabrzeska.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama je dawniej robiła <3 Teraz z braku czasu nie jadłam ich lata :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Tej cebuli tylko 40 g? To ani jedna cebula... I co z nią? Szklimy najpierw? Nie widzę w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest jedna mała cebulka i moim zdaniem wystarcza spokojnie :) można dać więcej dla smaku, ale wtedy zalecam ją dobrze posiekać lub zrobić większe kotlety :) przepis zaktualizowany z poprawką na cebulkę :)

      Usuń