Chlebek gryczany z jabłkiem

Nie za słodki, idealny na śniadanie lub deser z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: tanie

O tym, że domowy chleb jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy wiemy od dawna. Nie musimy się oczywiście ograniczać tylko do chlebów na słono, bo mamy również i te słodkie wersje. Większość zna już chlebek bananowy, a dziś mam dla Was wersję bezglutenową z dodatkiem jabłka. Można go spożywać zarówno na śniadanie jak i na drugie czy deser a nawet kolacje. Wystarczy dodać źródło białka np. twarożek i ulubiony dodatek w postaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę. 



Wartość odżywcza 1 kromki (12):
247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g

Składniki:
ciasto
▪ 250 g mąki gryczanej
▪ 250 g mąki owsianej (bg)
▪ 80 g mąki ziemniaczanej
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ łyżeczka cynamonu
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ 500 ml mleka (w temp. pokojowej)
▪ 60 ml oleju
▪ 2 jabłka

polewa
▪ 50 gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, słodzik/cukier i mieszamy. Następnie mleko, olej i miksujemy.

2. Jabłka kroimy w talarki. Formę (małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pół masy. Wkładamy jabłka, zostawiając trochę na wierzch i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone polewamy czekoladą rozpuszczoną.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


Zapraszam również po przepis na inne chlebki:




14 komentarzy: