Chlebek bananowy

Taki chlebek idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Wilgotny, miękki i ZDROWY! 
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie

O tym, że domowe pieczywo jest o wiele zdrowsze od tego ze sklepu (z wyjątkami), to wiadomo od dawna. Jeśli chodzi o słodkie pieczywo bez tablicy Mendelejewa ze sklepu to możemy tylko pomarzyć. Na szczęście takie maleńkie marzenia możemy bez problemu spełnić w naszych czterech ścianach. Nawet nie będzie Wam potrzebny mikser, wystarczy odrobina silnej ręki.

Sama ogólnie nie jestem zwolennikiem pieczywa ze sklepu, chyba że jest to sprawdzone źródło gdzie wiem, z czego jest wykonany wypiek. Jednak jeśli chodzi o słodkie wypieki, takie wykonuje zawsze sama w domu. Nie trzeba się nawet starać za bardzo, bo ten przepis jest tak łatwy i szybki, że każdemu uda się go wykonać bez najmniejszego problemu. U mnie idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie w towarzystwie kwaśnego wiśniowego dżemu. Sam również smakuje znakomicie!




Wartości odżywcze 1 kawałka (14):
116 kcal B 3 g W 14 g T 5 g

Składniki:
▪ 4 banany (najlepiej dojrzałe)
▪ 75 g masła roztopionego
▪ 1 jajo (w temp. pokojowej)
▪ 1 łyżeczka sody 
▪ półtorej szklanki mąki orkiszowej
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z sodą. 
2. Do większej miski wrzucamy banany, słodzik/cukier, aromat, masło, jajo i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników (można ręcznie, nie trzeba używać miksera).
3. Masę przekładamy do formy (12x26)  i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


2 komentarze: