Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie

Zachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem!
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie

Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba, aby stworzyć fajny kontrast kolorystyczny i dawało efekt wow deseru. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty i tani. Słodko słony spód z daktyli i masła orzechowego połączony z twarogiem i soczystą truskawką na prawdę zachwyca smakiem. Wykończenie sernika możecie zrobić na dwa sposoby: taki jak ja, czyli tylko ułożyć owoce lub zalać je dodatkowo jeszcze galaretką. Wybór należy do Was, ja tym razem postawiłam na proste wykończenie i nie zakłócaniem smaku dodatkowo jeszcze galaretką. W przypadku spodu, jeśli nie macie płatków jaglanych możecie użyć inne jakie posiadacie np. owsiane.



Wartości odżywcze 1 kawałka (12)
271 kcal B 19 g W 21 g T 12 g

Składniki:
spód
▪ 100 g daktyli
▪ 150 g płatków jaglanych
▪ 2 łyżki kakao
▪ 3 łyżki masła orzechowego (lub zwykle masło)

masa serowa
▪ 1 kg twarogu
▪ 260 g śmietanki kokosowej lub 30%
▪  5 łyżek żelatyny + 450 ml wody
▪ ok. 1 kg  truskawek
▪ dosładzamy wedle uznania (ja dałam pół szklanki słodzika)

Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Do melaksera dajemy osączone z wody daktyle, suche płatki jaglane, kakao oraz masło orzechowe. Miksujemy do połączenia i powstałą masą wykładamy spód formy (24). Formę wkładamy do zamrażarki.

2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę truskawek zostawiamy w całości a drugą część kroimy na pół.

3. Do twarogu dodajemy słodzik/cukier, następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i krótko miksujemy.

4. Na spód formy układamy truskawki w całości. Zalewamy to masą serową delikatnie aby nie poprzewracać truskawek. Na wierzch układamy połówki owoców i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 


Zapraszam również po przepisy na inne moje serniki na zimno:





7 komentarzy:

  1. Kasiu zrobiłas mi smaka na takie pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie zostaje nic innego jak je wykonać Teresko :)

      Usuń
  2. ideał sernika na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, od razu wpada w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahaa, its fastidious conversation about this paragraph here at this weblog,
    I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

    OdpowiedzUsuń