Sernik malinowy z musem

Maliny świetnie sprawdzają się w sernikach na zimno. Dodatkowy mus sprawia, że fajnie się prezentuje. 
Przygotowanie:30 minut
Koszt: Tanie


Sezon na ciasta owocowe u mnie w pełni! Teraz goście nie przychodzą tylko na kawkę, tylko zawsze dodają-no to jakie dziś masz ciasto do skosztowania? Cieszę się, że moje wypieki jak na szczęście do tej pory każdemu smakują i wiem, że zawsze dostanę szczerą opinię jakby coś było nie tak. No, ale takiej jeszcze nie dostałam, także napędzam się cały czas na tworzenie smakołyków. :)

Dzisiaj na stole zagościł sernik na zimno z dodatkiem malin. Jako że te owoce mają lekko kwaskowaty smak, świetnie sprawdziły się w deserze na zimno. Moim zdaniem nawet o wiele lepiej niż w innych ciastach. Dodatkowo wykończyłam go musem, a nie standardowo, czyli owoce zalane galaretką. Jest to ciekawe i fajnie wyglądające, dlatego będę go stosować częściej przy takich deserach.



Wartość odżywcza 1 kawałka (10):
351 kcal B 18 g W 24 g T 21

Składniki:
spód
▪ 200 g ciastek owsianych
▪ 100 g masła rozpuszczonego

masa
▪ 750 g twarogu (u mnie półtłusty 3x250 g))
▪ 100 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
▪ 2 łyżki soku z cytryny
▪ 4 łyżki żelatyny + 400 ml wody
▪ 300 ml śmietanki 36%
▪ 400 g malin

wierzch
▪ 1 galaretka malinowa lub wiśniowa+250 ml wody
▪ 200 g malin

Przygotowanie:
1. Ciastka kruszymy i łączmy z masłem. Wykładamy spód (forma 24) i wkładamy do zamrażarki.

2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Maliny blendujemy.

3. Do twarogu (dobrze zmielonego) dodajmy cukier puder, sok z cytryny, maliny i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy razem z żelatyną do twarogu. Masę wylewamy na spód (możecie wsadzić kilka malinek do środka) i wkładamy do lodówki.

4. Galaretkę rozpuszczamy, maliny miksujemy. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny i mieszamy. Wylewamy na stężałą masę i chłodzimy.



Przepis możecie pobrać w wersji PDF i go wydrukować

Zapraszam również po przepisy na inne serniki:



12 komentarzy: