Sernik z mango i bananem

Nie za słodki, bez cukru, słodzony tylko owocami sernik na zimno zachwyci każdego.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: Tanie

Witam Was serdecznie. Wczoraj w bardzo ciepłą niedzielę był u mnie dzień serników na zimno i przepisem na jednego z nich się już z Wami podzielę. Na Facebooku możecie zobaczyć drugi jagodowy, który oczywiście również się pojawi niedługo na stronie. 
Powiem Wam, że smak przewyższył moje oczekiwania! Słodki spód z dojrzałym bananem i ser połączony z soczystym mango wykończony kwaśną galaretką stworzył idealny smak dla mnie. Degustatorzy byli tak zachwyceni, że od razu połowa została zjedzona. Koszt takiego ciasta jest niewielki, dodatkowo bardzo szybko się go wykonuje. Do tego nawet ładnie wygląda, także polecam go na jakieś uroczystości. 




Wartości odżywcze 1 kawałka (12)
169 kcal B 7 g W 23 g T 5 g

Składniki:
spód
▸200 g ciastek pełnoziarnistych 
▸2 banany
▸2 łyżki kakao
▸20 g masła rozpuszczonego
masa
▸400 g twarogu (dałam półtłusty)
▸1 mango 
▸20 g żelatyny + 150 ml wody
wierzch
▸1 banan
▸1 galaretka + 250 ml wody

Przygotowanie:
1. Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy do połączenia składników. Formujemy spód (forma 22) i wkładamy do zamrażarki. 
2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy i również studzimy. Mango blendujemy.
3. Twaróg razem z mango miksujemy i na koniec dodajemy żelatynę (można dosłodzić). Masę przelewamy do formy. 
4. Pokrojonego banana układamy na wierzch i wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, lejemy galaretkę i najlepiej na całą noc chłodzimy w lodówce. 

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 

Polecam również przepisy na inne pyszne serniki. ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE oraz SERNIK Z OWOCAMI I GALARETKĄ.

   


2 komentarze: