Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

Budyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie

Uwielbiam proste ciasta z kruszonką i budyniem. Już parę przepisów wykonałam na swoje stronie np. z jabłkami i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają na trudne w przygotowaniu ciasta, są tak naprawdę banalnie proste w wykonaniu. Zawsze dla ułatwienia, szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam przygotowanie dolnej warstwy. Normalnie zawsze spód się rozwałkowuje na placek i przekłada do formy, a im większa forma, tym trudniej osobie początkującej to wykonać bez uszkadzania placka. Dlatego taki spód wykonuje w formie kruszonki! Robię go w ten sam sposób co górę, z taką różnicą, że starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie ala placek. Efekt gwarantowany taki sam jak przy wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :)

W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy możecie zamienić na truskawkowy czy czekoladowy. W takich wypiekach możliwości jest naprawdę wiele i każdy może tworzyć coś nowego.


Wartość odżywcza 1 kawałka (18):
168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g

Składniki:
ciasto
▪ 300 g mąki gryczanej
▪ 200 g masła zimnego
▪ 1 jajo
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik)

masa budyniowa
▪ 2 budynie śmietankowe
▪ 3 szklanki mleka
▪ 1 galaretka cytrynowa

wierzch
▪ 700 g truskawek
▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▪ cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Do większej miski lub na stolnicę dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder,  jajo, masło pokrojone z kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.

2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek).

3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.

4. Formę (35x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną połówkę ciasta i ścieramy na tarce o grubszych oczkach na spód. Lekko uklepujemy. Wylewamy ciepły budyń, a na niego układamy truskawki. Na wierzch ścieramy drugą połówkę ciasta.

5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni na 55 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 


Zapraszam również po inne przepisy na dużą blachę:





8 komentarzy: