Sernik borówkowy na zimno

Połączenie sernika na zimno ze słodką borówką i spodem ciasteczkowym to strzał w dziesiątkę! Zachwyca smakiem i swoją delikatnością. 
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie/średnie

Więksi, słodsi i moim zdaniem o wiele smaczniejsi kuzyni jagód. Borówki słyną ze swoich wartości odżywczych. Bardzo dobrze działają na oczy, gdzie podczas drugiej wojny światowej sporo pilotów je jadło, aby mieć sokoli wzrok w przestworzach, wiedzieliście? Poprawiają również pamięć, dlatego zalecana jest do spożywania szczególnie uczniom, jak i osobom starszym. Odkryto również, że działa przeciwnowotworowi, oraz wspomaga w leczeniu marskości wątroby. No i na koniec, są super aktywnym składnikiem w przemianie materii.
Jak widzicie, borówka mimo swoich małych rozmiarów ma mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Warto ją spożywać nie tylko w sezonie letnim. Mrożona również świetnie smakuje i możemy się nią cieszyć cały rok. Borówki są nieco droższym owocem, dlatego śmiało w przepisie możecie użyć tańszy odpowiednik jakim są jagody. Wtedy dodajcie więcej słodzika/cukru, bo jagody nie są już tak słodkie jak borówka.
Tak poza tematem trochę, kiedyś trafiłam na śmieszny komentarz po części związany z borówkami: 
" Pogarsza mi się wzrok, lekarz każe spożywać borówkę, jem około kilograma dziennie i co z tego-dalej nie widzę większej emerytury - pytam, czy może jem za mało?" 
Przyznam, że nieźle się uśmiałam. Jak wiadomo, polska emerytura nie jest wystarczająca dla wielu osób z tego, co się słyszy. Nie będę tu rozwijać tego tematu i nie powinien to być temat dla każdego do śmiechu, ale akurat ktoś pisząc ten komentarz uznał, że poprawi trochę humor ludziom:)


Wartości odżywcze 1 kawałka (12):
262 kcal B 11 g W 17 g T 16 g

Składniki:
spód
▪ 200 g ciastek owsianych
▪ 60 g masła rozpuszczonego

masa
▪ 300 g śmietanki kokosowej lub 30%
▪ 600 g twarogu
▪ 100 g słodzika/cukru
▪ 20 g żelatyny + 50 ml wody
▪ 400 g borówek (lub jagód) + do ozdoby

Przygotowanie:
1. Ciastka kruszymy i miksujemy z masłem. Wykładamy nimi spód formy (24) i wstawiamy do zamrażarki.

2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietankę ubijamy, jagody miksujemy (jeśli mrożone, odlewamy nadmiar wody).

3. Twaróg miksujemy ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy śmietankę i jagody, na koniec żelatynę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.



Zapraszam również na inne przepisy z wykorzystaniem borówek.




12 komentarzy: