Sernik kawowy na zimno

Ten, to uwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową.
Przygotowanie: 40 minut 
Koszt: Średni
Witam serdecznie moi mili.  W słoneczny wtorek przychodzę do Was z przepisem na serniczek i to nie byle jaki! Jako że jestem wielką miłośniczką kawy, stwierdziłam, że świetnie by smakowała na zimno w połączeniu z ciastem. I tak powstał pomysł na sernik na spodzie z płatków jaglanych i orzechów włoskich. Zapewniam Was, że smakuję nieziemsko! 

Do przepisu wykorzystałam produkty rekomendowane dla sportowców, aby wzbogacić ilość białka w cieście. Jako polewę dałam odżywkę białkową o smaku czekoladowym, a zamiast zwykłych galaretek dałam proteinową o smaku nugatu. Oczywiście wykonałam taki sernik również ze standardowymi składnikami, czyli polewa z gorzkiej czekolady i zwykłe galaretki cytrynowe. Obie wersje smakują równie dobrze. :)



Polecam również skorzystać z przepisu na ŚNIEŻKĘ NA KOKOSOWYM SPODZIE oraz SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE
  

Wartości odżywcze 1 kawałka(10): 
320 kcal B 12 g W 21 g T 20 g

Składniki:
spód
▸70 g orzechów włoskich 
▸200 g płatków jaglanych 
▸50 g masła 
▸50 g gorzkiej czekolady 
masa
▸500 g twarogu
▸200 g śmietanki 30%
▸2 opakowania galaretki np. cytrynowej + 500 ml wody
▸1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody
▸(dosłodzić wedle uznania)
polewa
▸50 g gorzkiej czekolady 
▸3 łyżki mleka 
▸orzechy do posypania

Przygotowanie:
1. Obrane orzechy kruszymy (za pomocą mocnego blendera lub w zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi.
2. Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.
3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki. 
4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy.
5. Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec ubitą śmietankę i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy masę na utwardzony spód i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc. 
6. Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i polewamy stężały sernik, posypując na koniec pokruszonymi orzechami. 

Przepis możecie pobrać w wersji PDF i go wydrukować. 



3 komentarze:

  1. Świetny przepis na sernik! Z wielką chęcią go przetestujemy, z tym że zamienimy tylko kawę rozpuszczalną na porcję espresso. Będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystko co ma w składzie kawę ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń