Sernik tradycyjny z rodzynkami

Prosty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. 
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie

Dziś mam dla Was serniczek w tradycyjnym i prostym wydaniu. Moi stali czytelnicy pewnie już pamiętają, że sernik to moje drugie imię. :) Uwielbiam każdą odmianę pieczoną czy na zimno. Ogólnie uwielbiam ciasta, które zawierają twaróg.
Kompletując składniki, możecie pójść na całkowitą łatwiznę, kupując ser w wiaderku lub tak jak ja, zaopatrzyć się w kostki twarogu i zmielić go samemu. A kwestie rodzynek zostawiam już indywidualnie, bo nie każdy przepada za sernikiem z rodzynkami. Osobiście nie wyobrażam sobie samego sernika, musi być jakiś dodatek w formie bakalii.
W tym przepisie nie wykorzystywałam 10 jajek jak co niektórzy, aby nadać puszystości, bo po prostu mi ich szkoda. Nie kupuje tych ze sklepów, tylko od sprawdzonego wiejskiego Pana i do pieczenia staram się wykorzystywać optymalną ilość jajek, tak aby starczyło mi na normalne spożycie np. śniadaniowej jajecznicy.
Jakiś czas temu pisałam artykuł jak upiec idealny sernik, dlatego teraz polecam go przeczytać, aby nie było niemiłych niespodzianek. Często dużo ludzi zaniedbuje szczegóły i wychodzą im kratery lub płynne masy. Zapraszam ⤍JAK UPIEC IDEALNY SERNIK PIECZONY.



Wartości odżywcze 1 porcji (wyszło 14)
260 kcal B 16 g W 10 g T 18 g

Wszystkie zimne składniki muszą być w temp. pokojowej.
Składniki:
▸1 kg twarogu (3-krotnie zmielony)
▸kostka masła (200 g) miękkiego
▸4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika
▸2 łyżki skrobi ziemniaczanej
▸skórka z połowy cytryny
▸80 g rodzynek 
▸pół tabliczki gorzkiej czekolady
▸płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej.
2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki.
2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
3. Przelewamy do formy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po wył. nie otwieramy od razu piekarnika!
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostygnięty sernik, posypując na koniec płatkami migdałowymi.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 

5 komentarzy:

  1. Kasiu co jak co ale sernik jest najlepszy i ka też uwielbiam serniki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, ale takie bez rodzynek, bo u mnie zazwyczaj wszyscy je wydłubują :D

    nowy wpis <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Link exchange is nothing else however it is only placing the other person's blog link on your page at appropriate place and
    other person will also do similar for you.

    OdpowiedzUsuń