Puszyste placki z jabłkami

Placki z jabłkiem nigdy się nie nudzą. Przy całorocznej dostępności tych owoców, możemy w każdej chwili smakować pulchnych i delikatnych racuchów. Przepis nie wymaga użycia miksera.
Przygotowanie: 10 minut
Koszt: Tanie


Któż z nas nie kocha placków z jabłkami?! Pewnie na palcach u jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato idealnie do tego nadawały się jabłka z gatunku Piros, które są słodkie i nie za twarde. Poza sezonem dużo zależy, w jakiej okolicy mieszkacie i jakie gatunki oferują sklepy. Jeśli nie jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada.

Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną.

W tym przepisie jabłka wykorzystałam na 2 rodzaje. Z 4 sztuk jabłek dwa starłam i dodałam do ciasta, a kolejne dwie sztuki pokroiłam w małą kosteczkę i wymieszałam z masą. Możecie oczywiście wszystko zetrzeć i dodać do ciasta, jak kto woli.
Do podania polecam kwaskowaty dżem, który idealnie przełamie się ze słodyczą jabłek. Z podanych składników wychodzi ok. 25 sztuk placków. Nie jestem pewna, bo zjadali je na bieżąco ;)

Polecam również inne przepisy na placki: PROTEINOWE FIT PLACKI Z JABŁKAMI oraz RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM
   



Wartość odżywcza całości:
824 kcal B 37 g W 141 g T 12 g

Składniki:
▸4 jabłka 
▸200 ml mleka
▸1 jajo
▸szklanka mąki (u mnie orkiszowa)
▸pół łyżeczki sody
+tłuszcz do smażenia i dodatki

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy. Dwie sztuki ścieramy na tarce, a dwa pozostałe kroimy na drobną kostkę. 
2. Mąkę, sodę, mleko i jajka mieszamy ze sobą. Najpierw dodajemy starte jabłka i mieszamy z masą. Na koniec kawałki i delikatnie mieszamy.
3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.

8 komentarzy:

  1. jakie fajne ;) u mnie też dziś były

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie zrobię bo jabłuszka obrodziły w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  3. takie placki znikają od razu z talerza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie byłam w stanie ich zliczyć, bo co usmażyłam to od razu zjadali :D

      Usuń
  4. Uwielbiam te placuszki z bananami też są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń