Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie bez pieczenia

Mocno czekoladowy z kawałkami czekolady i na orzechowo-orkiszowym spodzie sernik na zimno.
Przygotowanie: 60 minut 
Koszt: Tanie
Nie wiem jak u Was, ale u mnie serniki pod każdą postacią są numerem 1. Czy to na zimno, czy pieczone, zawsze są przy większych i mniejszych okazjach, a nawet i bez okazji. Jako że jestem miłośniczką gorzkiej czekolady, musiałam połączyć to ze swoim drugim elementem układanki. Do tego doszło jeszcze masło orzechowe, które zwieńczyło ten jakże smakowity deser.
Dodatkowo odsyłam Was do mojego artykułu, gdzie opisałam jak upiec idealny sernik. Choć tego nie pieczemy, warto poczytać i zapamiętać. LINK

Do przepisu wykorzystałam płatki orkiszowe firmy POLSKIE MŁYNY. Parę przepisów z ich produktami już powstało, do których oczywiście również zapraszam. Pieczona owsianka z bananem i truskawkami, Koktajl malinowy z płatkami, Chlebek żytni z foremki


W połączeniu z masłem orzechowym tworzy wspaniałą bazę pod każde ciasto na zimno. Świetnie się utwardza a smak bomba!



Jak pewnie zauważycie na zdjęciach, w serze prześwitują białe granulki sera. Powód tego jest taki, że ja nie przepadam za gotowymi serami z wiaderka, które są dobrze zmielone i prawie że płynne. Ja zawsze kupuje zwykły twaróg chudy lub półtłusty pakowany po 250 g/500 g i sama go miele w melakserze. Rzadko go przepuszczam przez maszynkę, bo lubię czuć granulki sera. Nie jest to oczywiście wymóg konieczny w moich przepisach, jak dajecie gotowce z wiaderka żaden problem. Każdy dostosowuje grubość sera wedle własnego uznania.



Mocno zachęcam, aby użyć gorzkiej czekolady i to z zawartością kakao powyżej 70%. To, że bez cukru to już nie jest takie pilne, bo wiem, że to jest większy wydatek niż zwykłej. Jeśli jednak zdecydujecie się na te z mniejszą zawartością kakao, nie ma problemu, aby nie mleczne i z dodatkami. Te możemy sobie skomponować już sami. :)
Ja nie bawiłam się w kruszenie czekolady do masy, dałam konkretne kawałki. Nawet widzicie to na zdjęciu głównym, jaki kawał się trafił. Dodatkowo do przepisu użyłam aromatu waniliowego, aby wzmocnić smak. Płatki orkiszowe możecie zamienić na inne oczywiście.


Zachęcam również do wykonania SERNIKA ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE. Mnóstwo kokosa i ten kolor zachwyci każdego łakomczucha :)

Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12)
216 kcal B 12 g W 14 g T 12 g

Składniki:
spód
▸ 100 g płatków orkiszowych POLSKIE MŁYNY
▸ 90 g masła orzechowego
▸3 łyżki wody 
 masa
▸ 500 g twarogu chudego/gotowego z wiaderka 
▸ 200 ml śmietanki kokosowej lub zwykłej 30% 
▸ 2 opakowania galaretki cytrynowej+500 ml wody 
▸ 50 g gorzkiej czekolady
▸ 4 łyżki kakao ciemnego
polewa
▸ 50 g gorzkiej czekolady
▸ 3 łyżki mleka 
▸ wiórki kokosowe

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia. 
2. Płatki i masło orzechowe z wodą miksujemy do połączenia składników i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy najlepiej do zamrażarki. 
3. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
4. Do melaksera wrzucamy twaróg, kakao, ostygniętą galaretkę i dosładzamy wedle uznania. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ubitą śmietankę i krótko miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę przelewamy na stężały spód. Wstawiamy do lodówki. 
5. Gdy sernik już stężeje (tak po ok 2 h) rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i ostudzoną rozsmarowujemy na wierzchu, posypując na koniec wiórkami kokosowymi. Całość do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF, który nadaję się również do wydruku.
 

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubie takie ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu zabieram przepis kapitalny

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię galaretek, czy jest ona konieczna? Czy bez niej mi steznieje ciasto czy dodać żelatyne? Pytam bo jedyne ciasta jakie robiłam to były babki i w temacie ciast jest początkująca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki galaretce masa serowa tężeje i jest ona konieczna. Można oczywiście zamienić ją na samą żelatynę. Myślę, że odpowiednia ilość to 5 łyżek żelatyny i 1/3 szklanki wody powinna zastąpić 2 galaretki. Rzadko stosuję tą metodę, po prostu wygodniejsze i pewniejsze są zawsze galaretki :)

      Usuń
    2. Super, dziękuję za tak dokładną odpowiedź! :D tylko znajdę więcej czasu to wypróbuje! :)

      Usuń
    3. Proszę bardzo :) I daj znać jak smakowało :)

      Usuń