Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Korzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę. 
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie
Z okazji powoli się kończącego sezonu na świeże śliwki nie mogłam sobie odmówić zrobienia jeszcze jednego przepisu z ich wykorzystaniem. A gdzie najlepiej wcisnąć dużą ilość? Oczywiście do ciasta. Dzisiejszy przepis jest na dużą blaszkę, dlatego takim ciastem możecie śmiało częstować większą ilość osób. Idealne do kawki czy herbatki przy rodzinnym spotkaniu. Nie wymaga dużej ilości składników, ważne aby nabiał oraz jajka były w temperaturze pokojowej.
Co więcej, wiecie że jedzenie śliwek w ciekawy sposób wpływa na organizm, oczywiście w pozytywnym znaczeniu? Zapraszam do mojego artykuły, gdzie opisałam co dobrego wnoszą śliwki dla organizmu TUTAJ.

Zapraszam również po inne smakołyki z wykorzystaniem śliwek: CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKAMI, z wykorzystaniem kaszy jaglanej. ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY, które stanowią zdrową pożywną przekąskę. CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKAMI wykonane z ryżu. SZYBKIE PEŁNOZIARNISTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI, pachnące cynamonem. 




Wartość odżywcza 1 porcji (wyszlo 24)
169 kcal B 5 g W 18 g T 8 g

Składniki:
▸500 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
▸200 g masła miękkiego
▸6 jajek w temp. pokojowej
▸1/2 szklanki mleka w temp. pokojowej
▸łyżka przyprawy korzennej (u mnie domowa mieszanka)
▸2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸1 kg śliwek 
▸pół szklanki słodzika/cukru

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Miękkie masło ucieramy ze słodzikiem/cukrem. 
2. Do masła dodajemy stopniowo mąkę oraz jajka, cały czas ucierając dolewamy na koniec mleko. 
3. Masę przelewamy do formy (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wciskamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. 

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 



13 komentarzy: