Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami

Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z soczystą gruszką. Miękkie i wilgotne, z dodatkiem kakao i cynamonu. Uczta dla podniebienia zapewniam!
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 50 minut 
Koszt: Tanie/Średnie

Ostatnio wróciłam do ciast typowo bezglutenowych, ponieważ zostałam obdarowana takimi produktami i jakoś muszę je dobrze spożytkować. A co może być lepszego niż deser, a dokładnie pyszne ciacho? Z dodatkiem świeżych i soczystych gruszek, które nadają wilgotności ciastu oraz kakao, które świetnie przeplata się ze smakiem cynamonu. Trzy główne aromaty, które zapewniają naprawdę świetny efekt. Mimo że ciasto jest na mące bezglutenowej, to dzięki masłu jest ono miękkie i nie kruszy się. Właściwie to po części murzynek z gruszkami. :)

Śmiało gruszki możecie zastąpić jabłkami, które również świetnie się wkomponują się w tą mieszankę smakową. Ja na wierzch posypałam tylko cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem), ale dla podkreślenie smaku i wyglądu możecie zrobić polewę czekoladą i dodatkowo czym jeszcze posypać. Ciasto zachowuję swoją świeżość nawet do 3 dni trzymane w lodówce.




Zachęcam również do skorzystania z przepisu na CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ Z ORZECHAMI

Wartości odżywcze 1 porcji: (wyszło 12)
209 kcal B 7 g W 10 g T 16 g 

Składniki:
▸200 g mąki gryczanej 
▸4 jajka w temp. pokojowej
▸200 g miękkiego masła
▸2 łyżki kakao 
▸1 łyżeczka cynamonu
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸pół szklanki cukru/słodzika
+cukier puder na wierzch (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Gruszki kroimy w drobną kostkę i mieszamy w cynamonie, odstawiamy. 
2. Miękkie masło z cukrem/słodzikiem ucieramy do powstania puszystej i jasnej masy. Następnie dodajemy po  jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy na małych obrotach do połączenia składników. 
3. Wsypujemy gruszki, mieszamy łyżką i wlewamy masę do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
(Efekt jaśniejszego spodu, to sok puszczony przez gruszki, a nie niedopieczone ciasto.)

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 

10 komentarzy: