Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY

Prosty i szybki sposób na domowy chleb. 
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 45 minut

Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w hipermarketach, tamte chleby nie pokrywają się z naszymi zamiarami. Jedynie w sprawdzonych piekarenkach, gdzie mamy pewność kto i z czego wypieka pieczywo, dostaniemy takie, jakie pragniemy. Niestety nie wszyscy mają taką możliwość wyboru.

Chleb w diecie nie jest zabroniony. Pogłoski, że pieczywo i dieta odchudzająca to dwie różne bajki, taka osoba sama pewnie żyje w świecie bajek i jej dieta jest uboga w błonnik (ja właśnie takie przypadki spotykam...). Pieczywo posiada wartościowy błonnik, który jest potrzebny organizmowi i rezygnowanie z niego jest błędem. Oczywiście podstawową zasadą jest skład chleba. Zwykły pszenny ograniczamy praktycznie do zera, a na to miejsce wskakują żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste (mowa o tych najbardziej dostępnych). Następnie ograniczamy jego spożycie. Większość zapewne na samo śniadanie potrafiło zjeść 3 bułeczki z szynką i serem. Tak naprawdę wystarczy 1 bułeczka, ser, szynka i więcej warzyw. Proste zasady, które zmieniają podejście do tak znienawidzonego chleba przez wielu dietetyków. Ale nie czas na rozpisywanie się na ten temat, skupmy się na konkretach.

W prezencie od POLSKIE MŁYNY (www.polskiemlyny.pl) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka.


W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy, że do mieszanki dolejemy 220 ml wody i już wyrabiamy ciasto do wyrośnięcia. Formujemy wałek wielkości foremki i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy godzinkę w piekarniku. Po szczegółowe informacje zapraszam na ich stronę (jak przygotować taki chlebek LINK).



Tak jak widać na załączonych obrazkach, chlebek wychodzi przepyszny! Chrupiąca skórka, miękki w środku i bardzo smaczny. Jeśli ktoś marzy o domowym chlebku, a nie bardzo lubi wszystko sam przygotowywać, takie gotowe mieszanki od POLSKIE MŁYNY są idealnym rozwiązaniem. Minimum pracy, maksimum smaku!

6 komentarzy:

  1. A co wchodzi w skład tej mieszanki ?
    Czy mąka pszenna i trochę żytniej ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki: Mąka żytnia (59,7%), mąka pszenna *25,2%), gluten pszenny, suszony zakwas żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, sól, suszone drożdże, emulgator: lecytyny (z rzepaku), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne

      Usuń
  2. Dziękuję :)
    Czyli to jest mieszany.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem mieszany, ale przeważa mąka żytnia. W innych firmach jest na odwrót i to pszennej jest ponad 50% :) Wybierając pomiędzy nimi to Polskie Młyny mają lepsze.

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe wypieki chlebowe :) jutro zabieram się za chleb z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, uwielbiam takie chlebki :) Na takich z bananem znajdziesz u mnie na stronie :)

      Usuń