Info

Szukaj na tym blogu

19 maja 2018

Śnieżka na kokosowym spodzie bez pieczenia

Nie wiele jest ciast, które znikają w CAŁOŚCI 15 min od podania. Ten smakołyk jest jednym z nich!! Sernik łatwy w przyrządzeniu, szybki i bardzo smaczny. Wielbicie kokosa tak jak ja, będą z wielkim smakiem go jeść, zapewniam!



Dla siebie wybrałam chudy twaróg zamiast bardziej kalorycznego gotowego oraz słodką śmietankę zastąpiłam kokosową dla podkreślenia naturalnego smaku. Oczywiście nie musicie aż tak trzymać się składników, bo standardowe zamiennik nie mają wpływu na konsystencję i całkowite wykończenie. 😉
Zamiast śmietanki kokosowej, możecie zastąpić ją zwykłą śmietanką 30% lub 36%.

Pierwszą wersję wykonałam z galaretką proteinową (większa zawartości białka) o smaku białej czekolady z malinami...nie muszę chyba mówić, jaki wyszedł końcowy rezultat w połączeniu z kokosem. 😏😍 Link do tego cudeńka podsyłam TUTAJ. Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że nie wiele osób pewnie ma tą galaretkę dlatego drugą wersję wykonałam ze standardową galaretką :)


Przy tej opcji zamiast galaretki cytrynowej dałam 2 miarki (140 g) i 250 ml ciepłej wody.



Polecam również inne moje przepisy na serniki LINK

Składniki: (forma 20 cm)
spód+wierzch
-90 g wiórków kokosowych (1 szklanka)
-50 g masła 
masa:
-500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego
-200 g schłodzonej śmietanki kokosowej lub zwykłej  śmietanki 30%
-2 opakowania galaretki np. cytrynowej (u mnie bez cukru) + 500 ml wody
-dosłodzić wedle uznania

Przygotowanie:
1. Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się połączyły. Zdejmujemy do ostygnięcia.
2. Do gotującej się wody (500 ml) wsypujemy oba opakowania galaretek i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. 
3. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy spód z 3/4 całości wiórków kokosowych, resztę zostawiamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki. 
4. Do zmielonego twarogu lub gotowego dodajemy ostudzoną galaretkę (dosładzamy wedle uznania) i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Dosładzamy wedle uznania. 
5. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją porcjami do masy sernikowej i mieszamy delikatnie łyżką. 
6. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Po ok.godzinie posypujemy wierzch resztą wiórków ze spodu i lekko dociskamy w masę. Ja dodatkowo posyłam jeszcze płatkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. 



Wartość odżywcza całego ciasta:
ze śmietanką kokosową i chudym twarogiem
1910 kcal
B 123 g
W 29 g
T 144 g 
ze śmietanką 30% i twarogiem z wiaderka
2440 kcal
B 62 g
W 29 g
T 230 g 

12 komentarzy: