Śmietankowiec z brzoskwinią bez pieczenia
Brzoskwiowo pomarańczowa galaretka w śnieżnobiałej masie.
Jakiś czas temu wykonywałam podobny przepis na wersję wiśniową (TUTAJ PRZEPIS) i razem z nim zrobiłam również nieco odmienioną wersję z brzoskwiniami. Galaretki przezroczyste zamieniłam na żelatynę i pominęłam kokos, chcąc wybić smak pomarańczy z brzoskwinią. Oba ciasta zrobiły furorę i ciężko stwierdzić, które było lepsze :)
Wartości odżywcza 1 kawałka (20):
143 kcal B 2 g W 10 g T 10 g
- herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych)
- 400 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- duża puszka brzoskwiń (ok. 850 g) lub świeżej
- 2 galaretki pomarańczowe
- 6 łyżek żelatyny+200 ml wrzątku
- pół szklanki słodzika/cukru
- Brzoskwinie kroimy na drobne kawałeczki. Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki pomarańczowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy brzoskwinie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły.
- Gotujemy 100 ml wody i dosypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, krótko mieszając.
- Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
- Następnie wylewamy ostudzoną masę brzoskwiniową i ponownie chowamy do lodówki w celu schłodzenia.
- Ostatni krok ponawiamy wyrabiając białą masę. Rozpuszczamy żelatynę, miksujemy resztę śmietanki z mascarpone, mieszamy z żelatyną i wylewamy na stężałą masę brzoskwiniową . Chłodzimy w lodówce co całkowitego stężęnia i spożywamy najlepiej w ciągu 2 dni.
ale fajne ciacho
OdpowiedzUsuńTe ciasto prezentuje się apeltycznie :) Fajny przepis, coś dla mnie - ja nie umiem za bardzo piec
OdpowiedzUsuńJak bez pieczenia, to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuń