Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia
Proste i efektywne ciasto na zimno.
Przy weekendzie mam dla Was przepis na deser cudeńko. Bardzo ładnie wygląda,a jego przygotowanie jest banalnie proste i wcale nie takie czasochłonne. Składników jest nie wiele i dostępne w każdym pierwszym lepszym sklepie.
Przygotowałam jednocześnie również wersję pomarańczową z brzoskwiniami, ale tym przepisem podzielę się następnym razem :) Przepis zobaczyłam na stronie To co lubię-gotuję i musiałam go wykonać w swojej wersji.
Wartość odżywcza 1 kawałka: (20)
163 kcal B 2 g W 8 g T 13 g
Składniki:
- herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych)
- 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 400 ml śmietanki 30 %
- 250 g mascarpone
- 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku
- 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku
- pół szklanki słodzika/cukru (ja pominęłam ze względu na cukier w galaretkach)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy wiśnie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły.
- Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną przezroczystą galaretkę, krótko mieszając.
- Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
- Następnie wylewamy ostudzoną masę wiśniową i ponownie chowamy do lodówki w celu schłodzenia.
- Ostatni krok ponawiamy wyrabiając białą masę. Rozpuszczamy galaretkę przezroczystą. Miksujemy resztę śmietanki z mascarpone i wiórkami kokosowymi, mieszamy z galaretką i wylewamy na stężałą masę wiśniową. Gdy masa już lekko stężała wierzch dodatkowo posypałam odrobiną wiórków kokosowych. Chłodzimy w lodówce co całkowitego stężęnia i spożywamy najlepiej w ciągu 2 dni.
Robiłam kiedyś podobne❤
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda bardzo apetycznie! Z chęcią przygotuje!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie ;D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciacha <3
OdpowiedzUsuńOh so amazing recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Świetny przepis i jaki niskokaloryczny!!! Na pewno przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńale bosko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Kasiu ratujesz mnie od pomysłu co \upiec córce na urodziny pycha .
OdpowiedzUsuń