Owsiany snickers bez pieczenia
Zdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej.
Mając na zbyciu sporo daktyli, postanowiłam wykonać z nich ciasto imitujące Snickersa. Daktyle w połączeniu z masłem orzechowym tworzą smak niemal identyczny jak nutella, dlatego ciasta z takimi składnikami zawsze są przepyszne. Fanom owsianek takie ciasto dodatkowo powinno smakować, bo cała masa jest z właśnie z nich, dzięki czemu całość jest mokra i jednocześnie sycąca. Deser nieco inny niż standardowy, ale za to z jakich składników!
Wartości odżywcze 1 kawałka (10):
206 kcal B 4 g T 5 g W 33 g
Składniki:
- spód:
- 120 g daktyli
- 90 g płatków owsianych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego
- 50 g orzeszków zmielonych
- masa:
- 200 g płatków owsianych
- 3 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego, może być i zwykłe lub woda)
- 7 łyżek słodzika/cukru
- parę ziarenek wanilii lub aromat waniliowy
- polewa:
- 80 g daktyli
- 70 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła orzechowego
- pół szklanki mleka
- +dodatki na wierzch
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około godziny, aby zmiękły. Następnie odsączamy z wody.
- masa:
- Gotujemy mleko/wodę i wsypujemy płatki, słodzik oraz wanilię. Gotujemy, aby płatki wsiąkły cały płyn. Najlepiej jeszcze ciepłe blendujemy na gładszą masę i odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
- spód:
- Wszystkie składniki łączymy (daktyle pamiętajcie odlać z wody) i blendujemy na gładszą masę. Spód formy (20 cm) wykładamy papierem, boki lekko natłuszczamy i przyklejami paski papieru (wtedy mamy pewność, że ciasto nie przyklei się do formy). Wylepiamy spód i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- masa:
- Ostudzoną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy ponownie do lodówki.
- polewa:
- Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy masło orzechowe i daktyle. Wszystko blendujemy i polewamy tym nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy polewa lekko stężeję dekorujemy ją wedle uznania.
Na jaką blachę jest przepis?
OdpowiedzUsuń20 cm ale możesz dać większą, będzie po prostu niższy 😊
UsuńO jacie mniam ! Jako fanka snickersa jak i płatów owsianych muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto!
OdpowiedzUsuńO kurcze, snikers to mój ulubiony baton. Koniecznie muszę przygotować! :)
OdpowiedzUsuń