Murzynek z jabłkami

Mocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem. 
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie


Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno czekoladowe i pasuję do każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę czekoladową, ja tym razem postawiłam na zwykły cukier puder (zmielony słodzik).


Wartość odżywcza 1 kawałka (12):
169 kcal B 5 g W 16 g T 8 g

Składniki:
▪ 2 szklanki mąki orkiszowej
▪ 1 szklanka mleka*
▪ pół kostki masła*
▪ 3 jajka* + pół szklanki słodzika/cukru
▪ 4 łyżki kakao
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 3 jabłka + cynamon

*składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec kakao. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem. Dorzucamy do masy i mieszamy łyżką.

3. Masę przekładamy do formy (22) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
 



Zapraszam również na inne przepyszne przepisy na czekoladowe ciasta:






16 komentarzy:

  1. Do kawy kawałeczek by mi się przydał :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis na pyszne ciacho z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam sentyment do tego ciasta, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam murzynka, a tak go lubię
    💕

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze szybkie ciasto jakie można upiec

    OdpowiedzUsuń