Babka twarogowa

Prosta i szybka do upieczenia babka twarogowa z dodatkiem pomarańczy lub wanilii. 
Przygotowanie:  25 minut
Koszt: Tanie

Powiem Wam, że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, które jest tak banalne w wykonaniu. Osobiście jestem fanką deserów nieprzesadzonych" czyli bez ciężkich mas, po prostu jak najmniej składników. I takim właśnie jest ten przepis. Wielkim plusem jest to, że można wykonać je zarówno w keksówce, jak i w formie na babkę. Dodatkowo można je wykończyć wedle uznania, dlatego tak przypadł mi do gustu ten przepis. Jest świetną podstawą, dzięki czemu każdy może go zrobić po swojemu.
Ciasto samo w sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne.



Polecam również inne przepisy na ciasta, które polecam na święta. JAGLANY MAKOWIEC oraz WALEWSKA Z POMARAŃCZĄ.
    

Wartości odżywcze 1 porcji (14):
215 kcal B 6 g W 15 g T 14 g

Składniki:
▪ 200 g twarogu półtłustego
▪ 4 jaja
▪ 200 g miękkiego masła
▪ 300 g mąki (ja dałam orkiszową)
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 100 g słodzika/cukru

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Twaróg rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ubijamy ze słodzikiem/cukrem do puszystości, następnie dodajemy miękkie masło (może być rozpuszczone i ostudzone). Miksujemy do połączenia, dodajemy twaróg i miksujemy dalej. Masa będzie ciężka, ale taka ma być. Na koniec stopniowo mąkę. 
3. Ubijamy białka ze szczyptą soli i mieszamy z masą łyżką do połączenia składników.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut. 

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


8 komentarzy: