Pieczone jabłuszko nadziewane kaszą jaglaną

Pieczone jabłko nadziewane kaszą jaglaną z dodatkiem twarogu i słodkich bakalii. Upieczone polecane miodem lub posypane czekoladą gwarantuję świetny smak!
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie 10 minut
Koszt: Tanie

Patrząc wczoraj na jabłka zaczęłam wspominać...pamiętam jak to za młodzieńczych lat mama robiła gotowane jabłuszka i polewała miodem...jakie to mogło być pyszne!...ach te wspomnienia.
Fajnie jest wracać do przepisów od wieków znanych tym bardziej jak przywołują one miłe chwile z życia i takim sposobem, po małym przekształceniu wyszła na prawdę dobra przekąska :)

Jeśli chodzi o farsz możecie tutaj pokombinować po swojemu, zamiast kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się również ryż. Zamiast rodzynek inne bakalie. Tylko pamiętajcie żeby za bardzo nie wypychać farszem, bo jabłko wtedy przy pieczeniu może pęknąć.

Zapraszam również po przepisy na PUDDING RYŻOWY Z JABŁKIEM I ORZECHAMI oraz KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY.
   

Wartość odżywcza:
346,5 kcal B 15,2 g W 52,7 g T 7,8 g

Składniki:
▸1 duże jabłko
▸40 g kaszy jaglanej ugotowanej
▸50 g twarogu chudego
▸20 g rodzynek
▸10 g wiórków kokosowych
▸opcjonalnie miód/czekolada na wierzch

Przygotowanie:
1. Odcinamy "wieczko" jabłka i delikatnie wydrążamy środek ( róbcie to małą łyżeczką). Szypułkę wywalcie, resztę jabłka siekamy.
2. Ugotowaną kaszę mieszamy z twarogiem, sparzonymi rodzynkami,resztą jabłka i nadziewamy takim farszem jabłuszko.
3. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10 min 180 stopni. Po ostygnięciu polewamy miodem lub posypujemy czekoladą.
Jeśli nie zmieści się wam cały farsz do jabłka (tak jak mi :P ) nie upychajcie na siłę, bo jabłko pęknie pod wpływem temp. w piekarniku i naprężenia. Zjedzenie samego farszu również smakuje :)

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz