Wysoko błonnikowy placek z otrębami i borówką

Nietypowe ciasto, które każdego zaskoczy swoim smakiem. Zamiast płatków warto spożywać otręby, które zawierają więcej błonnika, nawet w ciastach.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: Tanie/Średnie
Witajcie. Przepraszam Was bardzo za tak długi czas mojej nieobecności na stronie. Mam tyle na głowie teraz za granicą, że mój czas wolny jest ograniczony do minimum :( Postaram się już coraz częściej dzielić z Wami pysznymi przepisami oraz ciekawostkami.

Zauważyłam, że rzadko spotykane są ciasta do których wykorzystuje się otręby. W większości są to mniejsze desery. A szkoda, bo w cieście smakują również bardzo dobrze, a co ciekawe dają efekt chrupkości. Ten kto spożywa na co dzień otręby to wie, że są niczym malutkie kamyczki które nawet po namoczeniu są wyczuwalne i nie robią się tak miękkie jak płatki. To teraz wyobraźcie sobie taki efekt w cieście. Mi taka forma jak najbardziej się spodobała i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. No i zawiera bardzo mało kalorii, co czyni je ciastem z kategorii FIT.

Warto przypomnieć co to są otręby i dlaczego są lepsze pod względem zdrowia od płatków. OTRĘBY jest to produkt powstały z przemiału zbóż a także gryki. Zawierają dużą ilość błonnika, witamin i mikro/makro składników, co przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego. Niektóre rodzaje cechują się dużą zawartością białka. Za to płatki zawiera mniej błonnika, mniej białka oraz więcej węglowodanów. Z własnego doświadczenia polecam wybierać otręby żytnie i gryczane.

Wykonanie ciasta nie różni się niczym od standardowego, jedynie szklankę mąki zamieniamy na otręby. Jeśli chodzi o dostępność, teraz coraz częściej można dostać je w większych sklepach, które mają działy ze zdrową żywnością.

Zapraszam również po przepis na pyszny koktajl, gdzie możecie wykorzystać otręby. CYTRUSOWY KOKTAJL Z POMELO I OTRĘBAMI





Wartości odżywcze 1 kawałka (wyszło 24)
52 kcal B 4 g W 6 g T 1 g

Składniki:
▸4 jajka+słodzik/cukier 
▸1 szklanka mąki (u mnie pełnoziarnista)
▸1 szklanka otrębów (u mnie gryczane)
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸2 łyżki miodu
▸ok. 500 g borówek

Przygotowanie:
1. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywno. Następnie dodajemy do tego żółtka i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Na koniec wsypujemy otręby i mieszamy do połączenia. Dodajemy pół borówek, miód i mieszamy.
4. Masę wylewamy do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wciskamy resztę owoców i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. 
Na koniec posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz