Placki twarogowe z truskawkami

Proste i sycące placki z twarogiem i truskawkami.
Przygotowanie:10 minut
Koszt: tanie

Sezon na truskawki trwa i trzeba korzysta z tych soczystych owoców. Dzisiaj mam dla Was propozycje mniejszego deseru w postaci sycących placuszków z twarogiem i truskawkami. Same placki są w sobie już sycące a z dodatkowymi owocami tworzą super kompozycję smakową. Zamiast truskawek możecie użyć inne owoce, ale najlepiej żeby były one świeże a nie mrożone.



Wartości odżywcze 1 porcji:
439 kcal B 37 g W 42 g T 13

Składniki na 2-3 porcje:
▪ 3 jajka
▪ 80 g cukru pudru (zmielony słodzik)
▪ 1 szklanka mąki (orkiszowa)
▪ 200 g twarogu półtłustego
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ 5 łyżek mleka
▪ 250 g truskawek

Przygotowanie:
1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem do puszystości. Twaróg ucieramy widelcem, a najlepiej blendujemy z odrobinką mleka, aby nie było zbyt dużo grudek i dodajemy do masy jajecznej. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dolewamy mleko i miksujemy.

2. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu dajemy do łyżce masy i wciskamy truskawki pokrojone na pół. Smażymy z obu stron.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. 



Zachęcam również do skorzystania z innych przepisów na placki:




13 komentarzy: