Prosta krucha szarlotka

Prosty i szybki przepis na kruchą szarlotkę w dużej blaszce. Zawiera same żółtka, które często zalegają w zamrażarkach. 
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 50 minut
Koszt: Tanie

Na szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach. Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej liście przepisów.
Ta wersja zawiera same żółtka, także automatycznie macie rozwiązany problem zalegającej połówki jajka.
Osobiście szarlotki mogłabym jeść co chwile, tak samo jak serniki. Moja mama jest mistrzynią w ich robieniu i to od niej z zeszytu mam ten prosty przepis. Mój narzeczony uwielbia takie szarloteczki z bitą śmietaną i kawką. Pewnie większość z Was ma podobny gust.😛 Ja wolę klasycznie, jak się upiekło tak zjeść, nawet bez herbatki. :)

Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI oraz SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ.
  


Wartość odżywcza 1 kawałka (wychodzi ok. 24)
149 kcal B 3 g W 14 g T 8 g

Składniki:
▸3 szklanki mąki orkiszowej
▸200 g masła extra
▸4 zółtka
▸pół szklanki cukru pudru (u mnie zmiksowany słodzik)
▸2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸2 łyżki jogurtu naturalnego
▸1,5 kg jabłek
▸1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki.
2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Dodajemy cynamon i mieszamy.
3. Formę 37x26 wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszy placek. Nakłuwamy go widelcem i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugim plackiem który również delikatnie nakłuwamy.
4. Pieczemy 40-50 min. 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i możecie dodatkowo ozdobić wedle uznania.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


7 komentarzy:

  1. Szarlotka do dla mnie smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bardzo, zwłaszcza taką kruchą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka nigdy się nie znudzi i nie ma sobie równych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotki nigdy dość :-) Polecam do wypróbowania moją http://zeberkowekucharzenie.blogspot.com/2016/05/fit-szarlotka-sypana.html

    OdpowiedzUsuń