Zapiekanka z serem i szynką

Prosta, tania i smaczna zapiekanka dla całej rodziny z serem, szynką i warzywami. 
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: Tanie

Witajcie w słoneczną niedzielę. Pogoda ostatnio sprzyja w Polsce, z czego bardzo się cieszę osobiście. Po wakacjach w Egipcie taka pogoda jest zbawieniem, bo nie cierpię na zbyt dużą zmianę klimatu i nie grozi mi choróbsko z tego powodu.😅 Dodatkowo w takie ciepłe dni, nie bardzo chce się siedzieć w domu i gotować, a przecież coś pożywnego trzeba zjeść. W takich sytuacjach idealnie sprawdza się metoda na zapiekankę z resztek w lodówce. Pod koniec tygodnia zazwyczaj zostaje u mnie wędlina i ser, które świetnie nadają się właśnie na zapiekankę. Wystarczy dodać warzywa i takim sposobem powstaje nam już prawie gotowe danie. Na koniec jakiś sos i do piekarnika. Nie wiele roboty, maksimum smaku. 



Istotną rzeczą w takich potrawach jest wykorzystanie np. warzyw mrożonych. U mnie zawsze w zamrażarce znajdzie się zapas takich warzyw na wypadek, gdy zabraknie mi świeżych. Dobrze przechowywane nie tracą na swojej świeżości i można je w każdej chwili odmrozić w parę minut. Świetna sprawa dla zabieganych (takich jak ja). Mrożone warzywa właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają  szczególnie zimą i wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże,  dostępne na sklepowych półkach.


Zachęcam również do skorzystania z innym moich przepisów na zapiekanki. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM I SEREM oraz ZAPIEKANKA JAGLANA POD SEROWĄ PIERZYNKĄ.
  

Wartość odżywcza 1 porcji (4):
440 kcal B 20 g W 47 g T 18 g

Składniki:
▪ 200 g makaronu
▪ 100 g szynki
▪ 100 g sera żółtego
▪ 1 jajo
▪ 200 g śmietany 18%
▪ opakowanie warzyw na patelnię od Hortex

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy. Warzywa przyrządzamy na patelni.
2. Ser żółty i szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, dodając sól i pierz dodatkowo. 
3. Formę delikatnie natłuszczamy. Nakładamy makaron, szynkę, ser i warzywa, na koniec zalewając sosem. Delikatnie przemieszajcie, aby sos dobrze się rozprowadził. 
4. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 170 stopniach.

Danie bierze udział w konkursie HORTEX.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


1 komentarz: