Śliwkowo-daktylowe kulki mocy

Mocno owocowy i słodki deser w postaci kulek, obtoczonych wiórkami kokosowymi. 
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: Tanie/Średnie
Dzisiaj podzielę się z Wami swoim pomysłem, który zachwyci każdego łasucha. Dzięki daktylom kulki są niezwykle słodkie, a w połączeniu ze świeżymi soczystymi śliwkami tworzą zgraną paczkę smakową. Świetny deser na zimno nawet dla małych dzieci, którym takie kulkowate łakocie na pewno przyciągnie swoim wyglądem. Takie deserki są dla nich jak najbardziej wskazane, bo zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych. No i możecie wykonać je razem z dzieciaczkami, gdzie na pewno świetnie będą się przy tym bawić.

Dodatkowo do kulek dałam zmielone orzechy nerkowca, aby dostarczyć zdrowych tłuszczy i białka. Możecie dać inne, ja jednak często wybieram nerkowce ze względu na ich lekko słodki posmak. Śliwki oraz daktyle mogą być zarówno świeże, jak i suszone, nie ma to większego znaczenia. Jeśli dacie suszone, najpierw namoczcie owoce w gorącej wodzie przez ok. godzinkę, aby były miękkie. 


Polecam również wersję TRUSKAWKOWYCH KULEK



Wartości odżywcze całości:
587 kcal B 11 g W 110 g T 11 g 

Składniki:
▸50 g płatków jaglanych lub innych 
▸20 g orzechów nerkowca
▸100 g daktyli 
▸100 g śliwek 
▸wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:
1. Daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do melaksera. Dodajemy orzechy i płatki, miksujemy wszystko do połączenia składników.
2. Lekko zwilżamy dłonie wodą i wyrabiamy kulki z masy, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 

Przepis możecie pobrać w wersji PDF i go wydrukować. 


2 komentarze: