Czekoladowiec bananowy z kaszą i śliwkami

Szybkie i zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i bananów. Bez mąki i bez glutenu.
Przygotowanie: 30 minut 
Pieczenie: 50 minut
Koszt: Tanie

Uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest mokre, zbite i sycące. Także, jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dojrzewającymi już bananami, taki deser będzie idealnym rozwiązaniem. Składniki, jakie potrzeba pewnie każdy posiada na bieżąco w kuchni.

Ja do przepisu dałam śliwki, lecz możecie dać inne owoce wedle uznania. Świetnie sprawdzą się tutaj brzoskwinie, truskawki, maliny czy morele. Możecie nawet pokroić banana w talarki i ułożyć na wierzch, wszystko zależy od Waszej kreatywności i dostępności owoców. W przepisie nie ma polewy, jak może się wydawać na zdjęciu. To upieczona kasza, która właśnie dała taki fajny efekt. Wierzch wystarczyło posypać cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) dla kontrastu kolorystycznego.😀

Zapraszam również po przepisy na SERNIK BANANOWY oraz CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI, gdzie również wykorzystacie sporą ilość bananów.

  



Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16):
133 kcal B 3 g W 11 g T 8 g

Składniki:
▸pół szklanki kaszy jaglanej 
▸3 banany (najlepiej dojrzałe)
▸3 łyżki kakao 
▸3 jajka
▸1/3 szklanki oleju
▸ok.500 g śliwek lub innych owoców
▸dosłodzić wedle uznania

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy. Do ciepłej dodajemy rozgniecione banany i miksujemy na gładką masę (grubość kaszy dostosowujecie wedle uznania).
2. Do ostudzonej masy dodajemy kakao, jajka, olej, dosładzamy i wszystko miksujemy do połączenia składników. 
3. Przelewamy masę do formy (24x24), na wierzch układamy pokrojone na cztery śliwki i piepieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


12 komentarzy:

  1. mmm ciekawy przepis :) spróbuje zrobić ale bez śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, lubię śliwki, więc w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie śliwek i bananów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przekonują mnie do siebie takie zdrowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bardzo płaskie. Wyszło jakieś na 1 cm. Czemu nie wyszło mi takie wysokie jak Tobie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nie wyszło wysokie. Głównym składnikiem jest kasza, a ona nie rośnie jak mąka podczas pieczenia. Nie ma proszku do pieczenia ani sody, także te ciasto bardziej się "zapieka", nie rośnie.
      A że wyszło tylko na 1 cm to może za dużą formę dałaś?

      Usuń